- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băncile din Rusia se pregătesc de achiziţii în Europa Centrală şi de Est
Băncile din Rusia se pregătesc să facă achiziţii în Europa Centrală şi de Est, profitând de dificultăţile unor instituţiii financiare din Vest, în contextul crizei, potrivit cotidianului britanic Financial Times (FT).
Aceaste planuri au fost modelate după strategia de extindere prin achiziţii urmărită de bănci ca Santander sau Citigroup, a declarat, într-un interviu, Andrei Kostin, director general al VTB, a doua mare bancă din Rusia.
"Intenţionăm să ne dezvoltăm organic, dar când vom vedea o oportunitate bună vom cumpăra. Politica noastră este: întâi Rusia, urmată de ţările din Comunitatea Statelor Independente", a spus Kostin.
Chiar dacă şeful VTB nu consideră că extinderea în Europa de Vest este o idee bună, Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, a analizat tranzacţii în Austria, atrasă în principal de subsidiarele din Europa de Est ale instituţiilor financiare locale.
Analiştii consideră că băncile din Austria sunt printre cele mai slab capitalizate din Europa, iar unele sunt în pericol de a nu trece testele de stres programate pentru luna următoare.
Multe din băncile din Europa de Est sunt deţinute de grupuri din vestul continentului, afectate de criza financiară, notează FT.
Sberbank, care a confirmat în aprilie că este interesată de Volksbank Internaţional, controlată de grupul austriac Volksbank, l-a cooptat, recent, în conducere pe fostul şef al UniCredit, Alessandro Profumo. UniCredit este unul dintre principalii jucători din Europa de Est.
Profumo studiază cu atenţie oportunităţile pentru Sberbank în Europa de Est, concentrându-se asupra statelor baltice şi Kazahstanului.
Sberbank vrea să folosească Austria pe post de trambulină, potrivit publicaţiei britanice.
Pe lângă Volksbank, Sberbank a analizat şi posibilitatea de a opera o injecţie de capital la Raiffeisen Bank International, potrivit unei surse apropiate situaţiei. Banca austriacă a afirmat, însă, că "ar putea respinge" o astfel de tranzacţie.
Realizarea unei achiziţii de către Sberbnak ar putea dura, a avertizat Richard Hainsworth, şeful RusRating, o agenţie independentă de rating din Rusia, axată pe sectorul bancar.
"Guvernul ar trebui să aprobe decizia, iar acesta ar fi un proces birocratic care ar avea nevoie de timp. Dar s-ar putea întâmpla într-o zi", a spus Hainsworth.
Sberbank şi VTB, ambele controlate de statul rus, admit că istoria ar crea dificultăţi politice pentru extinderea în anumite părţi din Europa de Est, mai ales în Polonia.
Mai multe bănci importante din Polonia sunt controlate de grupuri lovite puternic de criză - KBC din Belgia, ING Olanda şi Millennium BCP din Portuglia.
Băncile din Europa de Est îşi vor reveni puternic în acest an, analiştii estimând un avans al creditării de 15% şi o revenire a profitabilităţii la nivelul anterior crizei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Beyoncé a făcut show de Crăciun în orașul ei natal, Houston, în timpul pauzei meciului NFL. „Beyoncé Bowl” a fost prima reprezentație televizată în direct din ultimii patru ani
-
Israelul loveşte aeroportul Sana'a, porturile şi centralele electrice din Yemen
-
Guatemala este dispusă să accepte deportaţii din America Centrală propuşi de Trump - surse Reuters
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:03
-
astăzi, 18:30