- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băncile din SUA îi plătesc pe titularii de credite ipotecare cu probleme să accepte vânzarea rapidă
Băncile americane acordă titularilor de credite ipotecare cu probleme la plată stimulente de până la 35.000 de dolari, sau chiar mai mult, dacă aceştia acceptă vânzarea rapidă a proprietăţilor pentru mai puţin decât datorează, situaţie în care banca nu mai recuperează în întregime creanţa.
Băncile din SUA îi plătesc pe titularii de credite ipotecare cu probleme să accepte vânzarea rapidă (Imagine: Shutterstock)
Creditorii blocau de obicei astfel de tranzacţii, în care acceptă de la un cumpărător mai puţin decât suma datorată de împrumutat, scrie Bloomberg.
Băncile au decis acum că astfel de proceduri sunt mai rapide şi mai puţin costisitoare decât prescrierea, încetinită de anchetele autorităţilor privind practicile abuzive ale băncilor.
Instituţiile de credit îi impulsionează pe titularii de ipoteci cu probleme prin preaprobarea tranzacţiilor, optimizarea procedurilor, renunţarea la dreptul de a urmări ulterior datoriile nerecuperate, iar în unele cazuri prin plata unor stimulente financiare, a declarat Bill Fricke, director la Moody's New York.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
Pierderile băncilor din vânzarea proprietăţilor în urma acordului cu debitorul sunt cu circa 15% mai mici decât în cazul prescrierii, proces ce poate dura mai mulţi ani, timp în care se acumulează costuri precum cele de întreţinere a proprietăţii, potrivit Moody's.
Un număr foarte mare de reintrări în posesie blochează recuperarea pieţei imobiliare, după declinul acesteia în ultimii şase ani. Posesorii a peste 14 milioane de locuinţe din SUA se află în proces de prescriere, au restanţe la plata imprumuturilor ipotecare sau datorează mai mult decât valorează proprietatea ipotecată, potrivit datelor companiei RealtyTrac.
Vânzările rapide, în acord cu debitorul, au reprezentat 9% din totalul tranzacţiilor cu proprietăţi rezidenţiale în SUA în noiembrie, cea mai recentă lună pentru care sunt disponibile date, în urcare de la 2% în ianuarie 2008, potrivit datelor companiei Corelogic.
Odată cu atenţia sporită acordată vânzărilor rapide, băncile află că unii debitori sunt dispuşi să rişte reluarea în posesie a proprietăţii de către bancă în timp ce aşteaptă o modificare a termenilor împrumutului, care ar reduce ratele lunare, declară Guy Cecala, editor la Inside Mortgage Finance. Proprietarii ameninţaţi de prescriere pot continua să locuiască chiar ani în casele ipotecate fără a plăti chirie, până să reuşească banca să-i evacueze.
"Ăsta e motivul pentru care băncile plătesc. Întrebarea este de ce se plătesc atât de mult? De asta este nevoie să convingi pe cineva să plece din propria casă?", întreabă Cecala.
JPMorgan oferă cele mai mari stimulente financiare, însă procedeul este folosit şi de alte instituţii de credit, potrivit unor interviuri realizate cu 12 agenţi imobiliari din mai multe state americane.
JPMorgan, cea mai mare bancă din SUA, aprobă circa 5.000 de astfel de vânzări rapide pe lună, iar în general oferă între 10.000 şi 35.000 de dolari la fiecare înţelegere cu proprietarul, afirmă agenţii imobiliari. Nu toate acordurile de vânzare rapidă includ stimulente financiare.
Wells Fargo oferă ajutor de relocare de până la 20.000 de dolari titularilor de ipoteci care finalizează vânzări rapide, Bank of America a contactat 20.000 de persoane cu probleme la plata creditelor ipotecare promiţându-le stimulente de până la 20.000 de dolari sau 5% din suma rămasă de plată. Circa 15% din persoanele contactate au acceptat până la sfârşitul lunii decembrie, termen limită, propunerea băncii. Bank of America nu a hotărât dacă va iniţia un nou program de acest fel.
Citigroup oferă câte 3.000 de dolari fiecărei persoane care se califică pentru programul de vânzare rapidă, însă suma poate creşte în funcţie de situaţie, a declarat un purtător de cuvânt.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO