- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băncile din zona euro renunţă la finanţarea comerţului mondial din cauza crizei datoriilor
Băncile din zona euro îşi restrâng activităţile de finanţare a comerţului mondial, piaţă evaluată la 18.000 de miliarde de dolari, făcând loc unor instituţii de credit concurente din Marea Britanie, SUA şi Japonia pentru dezvoltarea pe acest segment în continuă creştere.
Băncile din zona euro renunţă la finanţarea comerţului mondial din cauza crizei datoriilor (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Producători germani de utilaje necesare construcţiei de drumuri în Brazilia, exportatori şi importatori de zahăr şi producători de componente pentru iPad-urile şi iPhone-urile Apple sunt numai câteva exemple de companii care au nevoie de împrumuturi, scrisori de credit şi alte documente necesare în relaţiile comerciale.
Băncile europene au avut în mod tradiţional o poziţie dominantă pe această piaţă, dar multe se retrag, afectate de criza datoriilor suverane şi de eforturile de a se conforma reglementărilor internaţionale mai stricte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
România are cu 6.000 mai puţini pensionari, dar pensii mai mari
-
Cel puţin 100 de nord-coreeni au fost ucişi în lupte alături de forţele ruse, afirmă Seulul
-
Bulgaria introduce controale temporare la frontiera cu România începând cu 1 ianuarie 2025
Noi jucători intră pe această piaţă, iar cei existenţi îşi intensifică eforturile de a profita de dezvoltarea comerţului între China, Brazilia, Orientul Mijlociu şi alte pieţe emergente care alimentează avansul economiei mondiale.
"Este unul dintre puţinele segmente de corporate şi investment banking care se dezvoltă", a declarat Axel Miller, partener la firma de consultanţă Oliver Wyman.
Directorul general al Citigroup, Vikram Pandit, a declarat că băncile europene acopereau la începutul acestui an circa 80% din piaţa finanţării comerţului mondial.
Între timp, BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole, BBVA şi ING au început să se retragă, în condiţiile în care îşi fac ordine în portofoliile de împrumuturi.
Aceste retrageri au lăsat nefinanţate activităţi comerciale de 500-700 de miliarde de dolari, potrivit unei surse bancare.
De aceste retrageri profită HSBC şi Standard Chartered, JP Morgan, Citigroup şi Wells Fargo, precum şi Sumitomo Mitsui şi Mitsubishi UFJ Financial din Japonia.
Alte bănci interesate sunt DBS Group din Singapore, Australia&New Zeeland Banking Group, Mega Financial din Taiwan, precum şi bănci din China şi Canada, potrivit bancherilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO