- Home
- Economic
- LONDRA, (17.07.2011, 14:32)
- Vlad Popescu , Vlad Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băncile europene ar avea un deficit de capital de 80 mld. euro într-un scenariu mai dur
Băncile europene ar avea nevoie de capital suplimentar de 80 miliarde euro dacă ar fi examinate conform unor criterii mai dure, iar multe instituţii de credit mari nu s-ar încadra în cerinţele minime, potrivit analistului Kian Abouhossein de la JPMorgan Chase.
Urmărește
166 afișări
Băncile europene ar avea un deficit de capital de 80 mld. euro într-un scenariu mai dur (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Autoritatea Bancară Europeană a prezentat vineri rezultatele testelor de stres derulate în rândul a 90 de bănci europene. Examinările au relevat că opt instituţii de credit nu au rezerve de capital suficiente pentru a face faţă unui scenariu de recesiune prelungită şi trebuie să strângă un total de 2,5 miliarde euro pentru a-şi consolida situaţia.
Potrivit analistului citat, 20 de bănci mari ar "pica" un test mai sever, potrivit datelor furnizate de acestea autorităţilor europene în cadrul testelor oficiale. Printre acestea se regăsesc şi grupuri financiare din Marea Britanie, Franţa şi Germania, notează Abouhossein.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Testele derulate de autorităţile europene au fost criticate de analişti deoarece nu aplică, în scenariile luate în calcul, şi eventualitatea restructurării unor datorii de stat din portofoliu, dar şi pentru că pragul minim al ratei capitalului de rang întâi (Tier 1) este considerată prea mică.
Potrivit calculelor Reuters, băncile europene ar avea nevoie de capital suplimentar de 41 miliarde euro pentru a-şi menţine ratele de adecvare peste pragul de 7%, faţă de nivelul minim de 5% care a fost impus de testele de stres.
JPMorgan notează că aceste "deficienţe" dau rezultatelor testelor de stres "o valoare limitată", însă datele furnizate de bănci în cadrul examinărilor oferă un grad de transparenţă care nu a fost disponibil anterior, permiţând analiştilor să testeze instituţiile de credit după criterii mai dure.
Analistul băncii americane estimează că băncile testate ar avea un deficit de capital de 80 miliarde euro, inclusiv 25 miliarde euro pentru instituţiile de credit din Marea Britanie, 20 miliarde euro pentru cele franceze, 14 miliarde euro pentru cele germane, 9 miliarde euro pentru băncile italiene, 4,5 miliarde euro pentru cele austriece, respectiv câte 4 miliarde euro pentru cele spaniole şi portugheze.
Opt bănci europene, între care două din Grecia, cinci din Spania şi una din Austria, nu au promovat testele de stres la care au fost supuse de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) şi au nevoie să îşi majoreze capitalul cu 2,5 miliarde de euro. Dintre acestea, trei sunt prezente şi pe piaţa românească, respectiv EFG Eurobank, ATEbank (Grecia) şi Volksbank (Austria).
EFG Eurobank, proprietarul Bancpost, a precizat însă ulterior că rezultatele testelor de stres nu iau în calcul măsurile de consolidare a capitalului, provizioanele generice ale băncii şi măsurile de reducere a riscului. Astfel, luând în calcul toate aceste măsuri şi eventualul şoc generat de scenariul advers presupus de autorităţile de examinare, EFG Eurobank notează că rata capitalului propriu de rang întâi este de 7,6%, şi nu 4,9%, aşa cum au indicat rezultatele testelor de stres.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate