Băncile europene au atras capital suplimentar de 94,4 miliarde euro în urma testelor de stres

Băncile europene au atras, până la termenul limită de la sfârşitul lunii iunie, capital suplimentar de 94,4 miliarde euro, faţă de un necesar de finanţare estimat la 76 miliarde euro, potrivit Autorităţii Bancare Europene.

Urmărește
153 afișări
Imaginea articolului Băncile europene au atras capital suplimentar de 94,4 miliarde euro în urma testelor de stres

Băncile europene au atras capital suplimentar de 94,4 miliarde euro în urma testelor de stres (Imagine: Shutterstock)

Instituţiile de credit au strâns aproxpimativ 72 miliarde euro prin vânzarea de acţiuni, reţinerea profiturilor şi conversia capitalului, potrivit unui comunicat transmis miercuri de instituţia de la Londra, citat de Bloomberg.

Restul sumei a venit din ajustarea metodologiilor folosite de bănci pentru măsurarea riscurilor şi obligaţiilor financiare.

"Nu este vorba despre un glonţ din argint. Situaţia este încă fragilă. Însă băncile aveau nevoie de capital suplimentar şi am oferit un stimulent destul de puternic cu acest exerciţiu", a declarat preşedintele ABE, Andrea Enria, într-un interviu acordat Bloomberg.

În urma testelor de stres derulate anul trecut în rândul băncilor europene, ABE a dispus în decembrie ca instituţiile de credit să atragă capital suplimentar de 114,7 miliarde euro până la sfârşitul lunii iunie, pentru a menţine rata de adecvare a capitalului Core Tier-1 peste pragul de 9% şi pentru a constitui o rezervă suplimentară, rezervă tampon faţă de datorii suverane, care să adăpostească sistemul financiar de scăderea preţurilor obligaţiunilor de stat din zona euro.

Patru instituţii de credit, printre care grupul franco-belgian Dexia, banca spaniolă Bankia şi cea germană WestLB, au trecut între timp prin restructurări atât de agresive încât se consideră că nu mai fac parte din program, astfel că necesarul de capital a scăzut la 76 miliarde euro, notează ABE.

Agenţia nu a furnizat date individuale pentru fiecare bancă.

Cifra înaintată în decembrie includea şi cele mai mari şase bănci greceşti, cu un deficit de capital de 30 miliarde euro. ABE consideră că necesarul de capital suplimentar al băncilor greceşti va fi satisfăcut prin programul de finanţare externă convenit cu UE, FMI şi BCE.

Băncile europene şi-au micşorat în aceste şase luni activele cu 22,6 miliarde euro, însă tendinţa nu a afectat creditarea către economia reală, susţine ABE, care a anunţat anterior că nu va accepta ca instituţiile financiare să se adapteze noilor cerinţe de capital prin scăderea împrumuturilor.

Băncile care nu au reuşit să atragă suficient capital privat au apelat la bani publici, notează agenţia. Trei bănci din Portugalia au atras de la stat aproximativ 6 miliarde euro, în timp ce Banca Monte dei Paschi di Siena (Italia) a primit 2 miliarde euro de la guvern.

Bankia a cerut în mai un ajutor de 23,5 miliarde euro de la guvernul spaniol, deşi a raportat pentru anul trecut un profit net de 309 milioane euro. Guvernele din zona euro vor acorda împrumuturi estimate la 100 miliarde euro guvernului spaniol, destinate exclusiv recapitalizării băncilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici