Băncile franceze au cea mai mare expunere pe datoria externă a Italiei

Băncile franceze au cea mai mare expunere, de 392,6 miliarde de dolari (circa 280 miliarde euro), pe datoria externă a Italiei, mai mult decât dublu faţă de riscul băncilor germane, potrivit datelor Băncii pentru Reglemente Internaţionale, citate de Bloomberg.

Urmărește
327 afișări
Imaginea articolului Băncile franceze au cea mai mare expunere  pe datoria externă a Italiei

Băncile franceze au cea mai mare expunere pe datoria externă a Italiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt în linia întâi. Băncile franceze, precum BNP Paribas, au poziţii substanţiale în Italia, după ce piaţa s-a deschis jucătorilor străini, care ar putea avea acum de pierdut", comentează un analist londonez.

Piaţa financiară italiană se confruntă de câteva zile cu turbulenţe semnificative, din cauza temerilor că guvernul nu va putea gestiona datoria uriaşă a statului. Agenţiile de rating Moody's şi Standard & Poor's au lansat avertismente în acest sens, iar situaţia este agravată şi de divergenţele din coaliţia care susţine în parlament cabinetul Berlusconi privind planurile de reducere a deficitului bugetar.

Italia are de rambursat obligaţiuni de 1.600 miliarde euro, cea mai mare sumă din Europa şi a treia la nivel mondial după SUA şi Japonia, potrivit Bloomberg.

Până acum, guvernul italian a reuşit să evite criza financiară care a cuprins Grecia, Irlanda şi Portugalia, însă încrederea investitorilor s-a erodat în ultimele două luni, după avertismentele Moody's şi S&P, care evaluează pentru o posibilă retrogradare ratingurile Italiei şi ale băncilor locale.

Circa 45% din datoriile Italiei către bănci străine trebuie încasate de instituţii de credit franceze. Expunerea totală a băncilor franceze pe datoria externă a Italiei este mai mare decât riscul total pe Spania, Portugalia, Irlanda şi Grecia, care se plasa la 253,8 miliarde de dolari la finele anului trecut.

În privinţa datoriilor suverane, băncile franceze au de încasat 97,6 miliarde de dolari de la Italia, faţă de numai 57,5 miliarde de dolari de la celelalte patru state amintite.

Potrivit datelor Eurostat, datoria guvernamentală a Italiei se ridica la 1.843 miliarde euro la finele anului trecut, reprezentând 119% din PIB. Procentual, cifra este a doua ca mărime din UE, după Grecia, iar în termeni nominali datoria statului italian este depăşită doar de cea a Germaniei, de 2.079 miliarde euro, care reprezintă însă numai 83,2% din PIB-ul celei mai mari economii europene.

Bursa italiană se află pe un trend descendent abrupt, fiind în scădere cu peste 20% de la cel mai recent maxim, iar dobânzile obligaţiunilor cu maturitatea la zece ani ale Italiei au atins maximul ultimilor 14 ani. Guvernul s-a împrumutat marţi cu succes de 6,75 miliarde euro printr-o licitaţie de titluri de trezorerie, iar premierul Silvio Berlusconi a dat asigurări că este determinat să combată criza financiară, evenimente care au mai stabilizat piaţa. Însă traderii susţin că sentimentul negativ şi îngrijorarea investitorilor nu au dispărut.

Acţiunile BNP Paribas, cea mai mare bancă franceză după active, au scăzut cu 12% de la începutul lunii iulie, în timp ce jucătorii de pe locurile doi şi trei, Credit Agricole şi Societe Generale, s-au retras cu 14%, respectiv 12%.

Reprezentanţii celor trei instituţii de credit au refuzat să comenteze pe tema turbulenţelor din Italia şi impactului crizei asupra băncilor franceze.

Atrase de industria financiară profitabilă din Italia, grupurile financiare franceze au cheltuit din 2006 peste 20 miliarde euro pe achiziţia de active bancare şi de asigurări în a treia economie a zonei euro. BNP Paribas şi Credit Agricole au cumpărat două dintre cele mai mari bănci italiene. La finele anului trecut, cea mai mare bancă franceză avea o expunere mai mare pe datoria suverană a Italiei decât pe cea a Franţei.

BNP Paribas a cumpărat în 2006, pentru 9 miliarde euro, Banca Nazionale del Lavoro (BNL) şi are acum peste 900 de sucursale şi 19.000 de angajaţi în Italia. Credit Agricole operează circa 960 de sucursale în Italia, cu 12.000 de angajaţi.

BNP Paribas are o expunere de 71,2 miliarde euro prin BNL conform datelor de la finele lunii martie, faţă de depozitele de numai 31,7 miliarde euro constituite la banca italiană. Situaţia este mai echilibrată pentru subsidiara italiană a Credit Agricole, cu 31,6 miliarde euro credite faţă de 30,3 miliarde euro în depozite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici