- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băncile franceze şi germane ar putea apela la BCE pentru finanţare pe termen scurt
Băncile franceze şi germane ar putea fi nevoite să apeleze la Banca Centrală Europeană (BCE) pentru acoperirea unui deficit de finanţare pe termen scurt, dacă investitorii americani vor continua să fie reticenţi să le acorde împrumuturi din cauza crizei din Grecia, transmite Reuters.
Temerile legate de extinderea crizei datoriilor suverane din Grecia, amplificată de punerea sub supraveghere, cu implicaţii negative, a ratingurilor BNP Paribas, Credit Agricole şi Societe Generale de către Moody’s, au dus la scăderea cu 18 miliarde de dolari a împrumuturilor pe termen scurt către băncile europene, din luna mai, potrivit unei analize a Barclays Capital.
Investitorii americani se orientează către maturităţi mai scurte, iar unii nu mai acordă împrumuturi băncilor din Franţa şi alte regiuni, care au ratingurile în evaluare, potrivit unor traderi.
"Majoritatea tranzacţiilor din sectorul financiar au o durată de sub 60 de zile. Investitorii îşi exprimă percepţia riscurilor prin maturitatea împrumuturilor", a declarat Giuseppe Marafino, analist la Barclays Capital.
Investitorii nu cer prime mai mari pentru împrumuturi, dar în ultimele două săptămâni au scurtat cu cinci zile maturitatea titlurilor pe care sunt dispuşi să le cumpere, au arătat traderii.
"În prezent, există o categorie de investitori care nu pot cumpăra titluri emise de băncile franceze, chiar dacă este vorba de rostogolirea maturităţilor, întrucât instituţiile au ratingurile sub supraveghere. Mulţi investitori fac eforturi să găsească bănci în care să facă plasamente. Nu pot da împrumuturi către Irlanda, Grecia, Portugalia, Spania şi, mai nou, Franţa. Au rămas fără opţiuni", a spus un trader de titluri comerciale din Statele Unite.
Titlurile comerciale sunt o sursă ieftină de finanţare, dar, deşi sunt eficiente în privinţa costurilor, dezavantajul este maturitatea foarte scurtă, de circa 50-55 de zile în Europa.
Incapacitatea de rostogolire a datoriilor pe termen scurt are implicaţii semnificative pentru băncile comerciale, iar închiderea pieţelor de titluri comerciale a stat la originea extinderii semnificative a facilităţilor de acordare a lichidităţilor de către băncile centrale, în trimestrul trei din 2008.
Fondurile americane de investiţii pe pieţele monetare au în prezent plasamente de 360 miliarde de dolari în băncile europene, dintre care 200 de miliarde de dolari în Franţa.
Împrumuturile pe termen scurt vor scădea în continuare, potrivit estimărilor, dacă nu va fi găsită o soluţie pentru criza datoriilor elene.
Băncile europene au profitat recent de lichidităţile nelimitate, pe termen de o săptămână, puse la dispoziţie de BCE şi au împrumutat 187 miliarde de euro, cu 50 de miliarde de euro peste nivelul anticipat de traderi intervievaţi de Reuters.
Suma accesată este cea mai mare după luna februarie.
BCE oferă fonduri cu o dobândă fixă de 1,25%, sub nivelul din piaţă, de 1,31%, pentru finanţarea pe o săptămână.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO