- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băncile mari anticipează pentru 2010 un ritm inconstant de redresare a economiei mondiale
Bănci mari, precum Bank of America Merrill Lynch, anticipează că ritmul de redresare economică din 2010 va fi inconstant şi mai lent decât în mod normal după o recesiune majoră, urmând să influenţeze politicile de înăsprire a politicilor monetare.
Băncile mari anticipează pentru 2010 un ritm inconstant de redresare a economiei mondiale (Imagine: Mediafax Foto)
Astfel, Bank of America estimează că inflaţia va continua să încetinească, iar majoritatea băncilor centrale nu vor modifica dobânzile în primul semestru al anului viitor.
"Anticipăm că redresarea lentă din ţările dezvoltate va menţine inflaţia la un nivel scăzut. Dolarul se va aprecia faţă de anumite monede din state membre în G10, dar deprecierea în raport cu euro şi cererea puternică pentru moneda unică vor contribui la creşterea cotaţiilor la bursele de mărfuri", potrivit Bank of America.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
România are cu 6.000 mai puţini pensionari, dar pensii mai mari
-
Cel puţin 100 de nord-coreeni au fost ucişi în lupte alături de forţele ruse, afirmă Seulul
-
Bulgaria introduce controale temporare la frontiera cu România începând cu 1 ianuarie 2025
Commerzbank se aşteaptă pentru 2010 la o creştere economică de circa 3%, după ce în 2009 a avut cea mai gravă contracţie a PIB-ului mondial din 1945.
În baza previziunilor FMI, Asia va avea anul viitor cea mai mare contribuţie la dezvoltarea mondială, dar Fondul s-a înşelat în urmă cu 12 luni, când a considerat că economia asiatică se poate decupla de restul lumii.
Există astfel riscul ca previziunea FMI pentru 2010 să fie prea optimistă, notează Commerzbank.
"Prăbuşirea producţiei a dus la o supracapacitate uriaşă de producţie la nivel mondial, ceea ce va duce la creşterea şomajului şi încetinirea inflaţiei. Unul dintre factorii negativi este menţinerea dezechilibrelor economice la nivel mondial, precum cel de cont curent între SUA şi Asia, potrivit băncii germane.
BNP Paribas anticipează revenirea la creştere a economiei mondiale în 2010, dar într-un ritm inconstant, statele emergente urmând să devanseze economiile avansate în această privinţă.
Pe termen scurt, relansarea din ţările devansate va dura mai mult decât s-a crezut, dar problemele din G7 se vor atenua în 2010.
În G7 există riscul încetinirii inflaţiei, în statele emergente pericolul este de accelerare a creşterii preţurilor, consideră banca franceză.
"În ţările emergente va fi nevoie mult mai curând de înăsprirea politicilor monetare. Nu anticipăm majorarea dobânzilor de către BCE, Banca Japoniei sau Rezerva Federală în 2010", estimează BNP Parisbas.
Potrivit Morgan Stanley, tema comună a economiilor şi performanţelor pieţelor va fi, în 2010, retragerea măsurilor de stimulare.
În 2009, redresarea economică a fost determinată de măsurile bugetare şi monetare de stimulare. În 2010, redresarea şi performanţele pieţei vor fi o reacţie la efectul retragerii acestor măsuri.
"Aceste retrageri vor consta în înăsprirea politicilor monetare, expirarea unor facilităţi de sprijin, creşterea costului lichidităţilor şi introducerea unor noi reglementări. Obiectivul va fi trecerea de la o creştere generată de măsurile guvernamentale la una susţinută de sectorul privat", consideră analiştii Morgan Stanley.
Banca se aşteaptă ca acest proces să fie inegal, la nivel mondial, urmând să producă mişcări nesincronizate şi creşteri economice diferite.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO