- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băncile nu anticipează reluarea cererii de credite din partea companiilor sau a populaţiei
Băncile nu anticipează reluarea cererii de credite din partea companiilor sau a populaţiei, după ce în trimestrul al doilea s-a consemnat înăsprirea termenilor de creditare, mai puţin în privinţa împrumuturilor ipotecare, potrivit unui sondaj realizat de Banca Naţională a României.
Băncile nu anticipează reluarea cererii de credite din partea companiilor sau a populaţiei (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
"La nivel agregat, termenii creditării (firmelor - n.r.) au fost înăspriţi în T2/2010. Măsurile luate în această perioadă au avut un grad de restrictivitate mai scăzut decât în T1/2010. Pe fondul deteriorării calităţii portofoliului de credite, băncile (în procent net de aproximativ 25%) au majorat primele solicitate în cazul creditelor mai riscante, pentru a putea acomoda mai uşor eventuale pierderi. Concomitent au fost întărite şi cerinţele de colateral/garanţii. Acest termen al creditării a fost revizuit cel mai des de la debutul crizei financiare, în condiţiile în care peste 75%din creditul companiilor nefinanciare este garantat cu ipoteci", se spune în sondajul BNR privind creditarea în trimestrul al doilea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Cererea de credite pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri a rămas în teritoriul negativ în trimestrul al doilea, infirmând aşteptările optimiste anterioare ale băncilor. Această evoluţie s-a conturat pe fondul scăderii încrederii consumatorilor în situaţia economică generală şi în veniturile viitoare.
"Pe termen scurt băncile nu întrevăd o reluare a creditării imobiliare. Tendinţa de ajustare a preţului locuinţelor s-a menţinut şi în T2/2010, marcându-se doi ani de la debutul acesteia. Procentul net al băncilor care au raportat această evoluţie este de 60%, în creştere faţă de T1 2010. Conform aşteptărilor, corecţiile pe piaţa imobiliară vor continua şi în T3", se arată în sondaj.
În cazul creditării ipotecare există semnale privind o eventuală relaxare a termenilor de creditare. Aproximativ 17% din bănci (în procent net) au diminuat costurile creditării altele decât cu dobânzile, după şase trimestre în care acestea au fost menţinute la nivelurile premergătoare crizei
La creditele de consum, băncile au raportat menţinerea cererii pentru creditele de consum la nivelul din primele trei luni, contrar aşteptărilor optimiste anterioare a circa jumătate din bănci. Cererea s-a modificat în mod diferenţiat, în funcţie de tipul creditului. O restrângere a cererii este semnalată pentru cardurile de credit şi pentru creditele de consum garantate cu ipoteci.
"Cererea pentru cardurile de credit a prezentat cea mai mare fluctuaţie de la începutul acestui an. Este posibil ca la nivel agregat tendinţele menţionate să fie contrabalansate de un avans al cererii pe segmentul creditelor de consum negarantate cu ipoteci, altele decât cardurile de credit. După câteva aşteptări neconfirmate privind relansarea creditării, băncile şi-au schimbat viziunea şi au indicat că în T3/2010 anticipează continuarea declinului cererii de credite de consum", precizează BNR.
În cazul companiilor, băncile au declarat pentru semestrul al doilea şi o tendinţă modestă de diminuare a spread-ului ratei medii de dobândă a creditului faţă de ROBOR la o lună.
"Aceasta reprezintă prima măsură de relaxare a termenilor de creditare în ultimii doi ani şi jumătate", relevă sondajul.
La nivel agregat, cererea de credite din partea companiilor a fost în creştere faţă de primele trei luni, întrerupându-se seria de cinci trimestre consecutive anterioare de declin. Aproximativ 20% din instituţiile de credit au raportat pentru perioada aprilie-iunie o tendinţă crescătoare a cererii de credite, confirmându-se aşteptările anterioare ale acestora. Prognozele băncilor pentru următoarele trei luni nu susţin o eventuală posibilitate de reluare a creditării la nivelul companiilor alimentată de cerere.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46