Băncile preferă să se împrumute de la BNR, decât să dea dobânzi mai mari la depozite

Unele bănci care au deficit de lichiditate preferă să se împrumute de la BNR prin credite de urgenţă Lombard pe o zi, la o dobândă medie care a urcat peste 4,3% pe an, sau prin operaţiuni repo, în loc să plătească dobânzi mai mari la depozite ca să atragă banii populaţiei şi firmelor, scrie ZF.

Urmărește
541 afișări
Imaginea articolului Băncile preferă să se împrumute de la BNR, decât să dea dobânzi mai mari la depozite

În luna mai, finanţările de urgenţă Lombard luate de bănci de la BNR au depăşit 12,7 mld. lei, medie zilnică, maximul din ultimul deceniu, apropiat de volumele din 2008-2009, când pieţele financiare internaţionale erau în fierbere, iar piaţa locală avea criză de lichidităţi. Au fost şi împrumuturi repo în luna mai, însă volumul a fost mai mic, de circa 3,5 mld. lei.

BNR încearcă să determine băncile comerciale să majoreze mai mult dobânzile la depozitele populaţiei şi ale firmelor, inclusiv prin restrâgerea lichidităţii din piaţa interbancară.

După ce în ianuarie şi februarie piaţa interbancară a fost pe excedent, deficitul de lichiditate a revenit în martie ajungând la 16,4 mld. lei, medie zilnică, în aprilie a fost de 13,5 mld. lei, pentru ca în luna mai deficitul de lichiditate să urce la 15,9 mld. lei, unele bănci care au rămas fără lei apelând la împrumuturi de la BNR în special prin credite de urgenţă pe o zi, prin facilitatea Lombard, dar şi prin operaţiuni repo bilaterale.

Fluctuaţiile de lichiditate din ultimele luni au venit într-un context în care rata anuală a inflaţiei a accelerat, urcând în aprilie 2022 spre 14%, de la 8,2% an/an în decembrie 2021, cursul valutar a rămas în jurul a 4,94 - 4,95 lei/euro, iar dobânzile din piaţa interbancară au tot crescut, depăşind 6% pentru scadenţele de peste 3 luni, şi fiind în continuare peste dobânda-cheie, care a urcat în luna mai la 3,75%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici