- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băncile renunţă la testul de stres pentru creditele cu garanţii imobiliare
Băncile vor calcula gradul de îndatorare la creditele cu garanţii imobiliare acordate populaţiei fără să mai aplice testul de stres, care ia în calcul riscul valutar şi de dobândă şi majorările costurilor din comisioane şi alte cheltuieli, potrivit regulamentului BNR publicat, joi, în Monitorul Oficial.
Băncile nu mai aplică riscul valutar şi de dobândă pentru creditele cu garanţii imobiliare
"Nivelurile maxime admise pentru gradul total de îndatorare, inclusiv fundamentarea acestora, diferenţiat pe categorii de clientelă, pe destinaţia creditului (de exemplu, credit de consum, credit
ipotecar), pe tipul creditului (defalcat în funcţie de moneda de exprimare sau, după caz, de indexare, de tipul dobânzii, respectiv fixă sau variabilă, de termenul de acordare a creditului şi de comportamentul clientului în legătură cu onorarea serviciului datoriei determinat de calitatea garanţiei), iar în cazul creditelor care nu sunt garantate cu ipoteci asupra proprietăţilor imobiliare locative sau a terenurilor intravilane, nivelurile maxime admisibile pentru gradul total de îndatorare sunt stabilite inclusiv prin luarea în considerare a riscului valutar, riscului de rată a dobânzii, precum şi a posibilităţii de majorare a costului creditului provenind din comisioane şi alte cheltuieli privind administrarea creditului prevăzute în contract", se artă în noul regulament aprobat de Consiliul de Administraţie al BNR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
De asemenea, noile prevederi includ şi obligaţia băncilor de a stabili în reglementările interne condiţiile de garantare pentru fiecare tip de credit, inclusiv limita maximă admisă pentru valoarea finanţării în raport cu valoarea imobilului ipotecat.
Astfel, băncile vor reveni, practic, la solicitarea avansului pentru creditele ipotecare.
Normele elaborate de bănci potrivit noului regulament intră în vigoare la momentul transmiterii acestora la BNR, Direcţia Supraveghere, în vederea validării.
BNR a anunţat, săptămâna trecută, decizia Consiliul de Administraţie de a accepta creşterea gradului de îndatorare la creditele garantate cu ipoteci, gradul de nerambursare pentru acest tip de împrumuturi fiind mult mai mic decât în cazul creditelor de consum şi nevoi personale negarantate.
Banca centrală a înăsprit în toamna anului trecut condiţiile de stabilire a gradului de îndatorare, care a coborât ulterior cu 5 - 10 puncte procentuale, pe diferite categorii de credite, de la 60 - 70% din venituri, cât reprezenta înainte de luna octombrie.
Modificarea regulamentului va permite astfel băncilor să revină la grade mai mari de îndatorare, care, însă, nu vor depăşi 70% din veniturile nete lunare ale familiei clientului.
Citeşte şi:
Băncile vor avea noi norme de creditare
Populaţia va obţine sume mai mari la credite ipotecare
Experţii BNR au privit pozitiv cererile ARB de modificare a regulamentului de creditare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO