Băncile riscă plata unor daune de zeci de miliarde de dolari, în scandalul dobânzilor

Băncile investigate pentru manipularea dobânzilor interbancare riscă plata unor daune de ordinul zecililor de miliarde de dolari, în urmă proceselor tot mai numeroase intentate împotriva lor de primării americane, asigurători, investitori şi alte instituţii de credit.

Urmărește
653 afișări
Imaginea articolului Băncile riscă plata unor daune de zeci de miliarde de dolari, în scandalul dobânzilor

Băncile riscă plata unor daune de zeci de miliarde de dolari, în scandalul LIBOR

Reclamanţii susţin că au fost păgubiţi din cauza câştigurilor reduse obţinute de pe urma obligaţiunilor cu dobânzi scăzute artificial, relatează Wall Street Journal.

Numărul exact al proceselor nu este clar, dar a crescut tot mai mult în ultimele luni.

Acordul Barclays cu autorităţile de reglementare din Statele Unite şi Marea Britanie, din luna iunie, în care a acceptat plata unei amenzi de 450 milioane de dolari, a dus la declanşarea unor noi procese împotriva băncii britanice şi altor instituţii financiare care sunt investigate, între care Bank of America, Citigroup şi JP Morgan.

"Este numai începutul", a declarat Michael Hausfeld, avocat la firma de avocatură Hausfeld din Washington.

Reclamanţii nu vor câştiga uşor procesele împotriva băncilor, chiar dacă este probabil ca acestea să încheie acorduri de închidere a investigaţiilor cu autorităţile de reglementare, pentru că trebuie să dovedească că au fost prejudiciaţi de manipularea dobânzilor interbancare, precum dobânda LIBOR de la bursa londoneză.

Unii investitori şi analişti anticipează că băncile vor fi nevoite să plătească daune uriaşe, în pofida dificultăţilor legale.

Astfel, Macquarie Research a estimat că băncile riscă plata unor despăgubiri de circa 175 de miliarde de dolari, pornind de la estimarea că dobânda LIBOR a fost subevaluată cu 0,4 puncte procentuale în perioada 2008-2009.

Alţi analişti, precum cei de la firma Keefe, Bruyette & Woods, estimează că procesele legate de manipularea dobânzilor ar putea costa băncile circa 47,5 miliarde de dolari.

Este probabil ca aceste procese să dureze mai mulţi ani, consideră analiştii, care se aşteaptă la presiuni mari asupra băncilor pentru a încheia înţelegeri cel puţin pentru unele dintre acuzaţii.

Potrivit Morgan Stanley, băncile care riscă cele mai mari plăţi de despăgubire sunt Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Barclays, Bank of America şi JP Morgan.

Reprezentanţii acestor bănci nu au dorit să comenteze, sau nu au putut fi contactaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici