- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băncile şi-au majorat capitalul social cu 1,9 mld. lei în primul semestru, peste valoarea din 2009
Băncile şi-au majorat capitalul social cu 1,9 miliarde de lei în primul semestru, depăşind contribuţiile de 1,3 miliarde de lei însumate pe parcursul întregului an 2009, potrivit raportului de stabilitate financiară pe 2010 publicat marţi de BNR.
Băncile şi-au majorat capitalul social cu 1,9 mld. lei în primul semestru, peste valoarea din 2009 (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
"Capitalul social, inclusiv primele de capital, a rămas cel mai important element de susţinere a fondurilor proprii de nivel 1 (cu o contribuţie de aproximativ 70%). Această situaţie s-a datorat noilor aporturi de capital pentru 14 bănci persoane juridice române. Suplimentările au cumulat 1,3 miliarde lei (aproximativ 325 milioane euro; în 2009 - n.r.) şi au condus la o creştere anuală, în termeni reali, a capitalului social aparţinând băncilor persoane juridice române cu aproximativ 6% (inferioară celei consemnate în anul anterior, de 13%)", potrivit raportului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Banca centrală menţionează că o parte dintre aceste operaţiuni de majorare a capitalului au fost efectuate la solicitarea BNR, în scopul de a majora capacitatea băncilor de a acoperi pierderile contabile consemnate pe seama restrângerii activităţii, creşterii cheltuielilor cu provizioanele, precum şi a costului crescut al resurselor interne şi externe.
"De asemenea, în primul semestru al anului 2010, un număr de 12 bănci şi-au majorat capitalul social, noile injecţii de capital depăşind creşterea aferentă întregului an 2009 (1,9 miliarde lei)", se mai arată în raport.
Toate instituţiile de credit din România sunt adecvat capitalizate şi au consemnat în perioada iunie 2009 - iunie 2010 un raport de solvabilitate superior pragului de 10% impus în procesul de supraveghere şi numai şase bănci aveau o salvabilitate cuprinsă între 10% şi 12%.
Concentrarea cea mai mare de bănci din punct de vedere al solvabilităţii era aferentă, la finele primului semestru, palierului de 12 - 16%, în care se încadrau zece instituţii de credit.
Totodată, la finele primului semestru, nouă bănci raportau niveluri foarte ridicate ale solvabilităţii, respectiv de peste 20%.
Analiza raportului de solvabilitate calculat pe grupe de bănci în funcţie de criteriul activelor deţinute arată că deşi băncile mari continuă să dispună în termeni relativi de cel mai redus palier de solvabilitate (13% în decembrie 2009 şi iunie 2010), acesta s-a îmbunătăţit semnificativ comparativ cu situaţia din septembrie 2008.
Într-o situaţie diferită se află băncile mici, care deşi dispun în continuare de cel mai înalt nivel de capitalizare (19% în perioada decembrie 2009 - iunie 2010), acesta s-a redus sensibil, îndeosebi ca urmare a consemnării de pierderi.
Capitalizarea băncilor de mărime medie s-a îmbunătăţit semnificativ în anul 2009, urmată de un uşor recul, până la 18%, în acest an.
Per total, în primul semestru s-a consemnat o îmbunătăţire semnificativă a distribuţiei activelor bancare în funcţie de raportul de solvabilitate.
Comparativ cu decembrie 2008, când peste jumătate din active aparţineau băncilor cu o solvabilitate cuprinsă între 10 şi 12%, începând cu decembrie 2009 se constată o migrare către intervalul imediat următor, de 12 -16%, unde se încadrau în iunie 2010 instituţii care controlau 60% din active. Această evoluţie a fost determinată de faptul că băncile mari şi-au majorat nivelul de solvabilitate la peste 12%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO