Băncile străine câştigă cotă de piaţă în Grecia şi în regiune în defavoarea celor elene - presă

Băncile străine câştigă constant cotă de piaţă în Grecia şi în Europa de Sud-Est, întrucât accesul limitat la finanţare al instituţiilor locale de credit creează oportunităţi, potrivit cotidianului elen Ekathimerini.

Urmărește
9 afișări

Bănci ca Emporiki, care este controlată de grupul francez Credit Agricole, grupul britanic HSBC sau Geniki, deţinută de Societe Generale, promovează activ în Grecia noi produse pentru depozite şi credite şi câştigă cote de piaţă.

Avantajul major al băncilor străine, notează Ekathimerini, este accesul la fonduri prin intermediul băncilor-mamă, care le permite să ofere finanţări foarte competitive clienţilor.

Subsidiarele băncilor elene din Europa de Sud-Est se confruntă cu o presiune tot mai ridicată, întrucât lipsa de lichidităţi şi costurile mari ale finanţării conduc la pierderea clienţilor importanţi pe segmentul de companii şi la o scădere a cotei de piaţă în regiune.

Companiile consideră subsidiarele băncilor elene ca vulnerabile, notează cotidianul. Ca urmare, clienţii pleacă, subsidiarele neputând să le ofere dobânzi competitive sau nivelul de finanţare pus la dispoziţie de alte instituţii de credit.

Chiar şi companiile elene prezente în Europa de Sud-Est încheie cooperarea cu subisidiarele băncilor elene şi se îndreaptă către alţi creditori.

Înainte de criza financiară, băncile din Grecia contau pe poziţia regională solidă pentru a atrage fonduri de pe pieţele interbancare, pe care ulterior le direcţionau în ţările din regiune pentru a-şi susţine extinderea. În prezent, aceast procedeu este imposibil, comentează Ekathimerini.

Depozitele băncilor din Grecia scad, iar acestea nu au acces la pieţele financiare. De asemenea, costul ridicat al atragerii de depozite, prin dobânzi mai mari, are un impact negativ important asupra performanţelor.

În Europa de Sud-Est, valoarea depozitelor care pot fi atrase este limitată şi nu poate asigura o dezvoltare autonomă a operaţiunilor (atragerea de depozite pentru acordarea de împrumuturi). În consecinţă, subsidiarele altor grupuri bancare au un avantaj major prin costul mai mic al banilor şi finanţarea pusă la dispoziţie de băncile-mamă.

Băncile elene intenţionează să abordeze problema prin schimbarea modelului de afaceri din afara Greciei, cel puţin până la stabilizarea situaţiei, potrivit Ekathimerini. Subsidiarele se concentrează pe credite de consum şi ipotecare, respectiv împrumuturi pentru companii mici, încercând să obţină maximum cu resurse limitate şi să-şi păstreze o prezenţă solidă în regiune.

În România sunt prezente mai multe bănci elene, între care EFG Eurobank, prin intermediul Bancpost şi National Bank of Greece, prin Banca Românească, respectiv Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATEbank sub brand propriu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici