- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (02.04.2014, 12:09)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băncile sunt reticente la creditarea firmelor şi din cauza recuperărilor reduse din insolvenţe
Gradul mic de recuperare a datoriilor de către bănci de la companiile intrate în insolvenţă are impact asupra politicii ulterioare a instituţiilor de credit faţă de firme în ceea ce priveşte finanţarea acestora, apreciază Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank România.
Urmărește
225 afișări
Băncile sunt reticente la creditarea firmelor şi din cauza recuperărilor reduse din insolvenţe (Imagine: Shutterstock)
"Din datele pe care le avem, aproape 90% din societăţile în insolvenţă au ajuns în faliment, iar sumele recuperate nu reprezintă mai mult de 2-2,5% din totalul masei credale. Acest lucru ne pune pe gânduri pentru că băncile intră în jocul insolvenţei ca un creditor garantat, iar dacă în această poziţie nu poţi să recuperezi, pierderile se regăsesc mai devreme sau mai târziu în politica pe care o bancă o are faţă de societăţile comerciale", a declarat Oprescu miercuri la o conferinţă pe teme fianciare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
El apreciază că este nevoie de o revenire la principii de disciplină financiară mult mai puternică, astfel încât băncile să nu priveze de credite clienţii fezabili, din cauza practicilor "nesănătoase" ale unor firme care s-au folosit de legea insolvenţei pentru a-şi proteja probabil bunuri personale.
Blocajul produs în economie de firmele intrate în insolvenţă este estimat la 25 miliarde euro, cu o pondere de aproximativ 20% din Produsul Intern Brut, de circa 140 miliarde euro.
Volumul creditelor acordate de bănci şi instituţii financiare nebancare companiilor care se află în insolvenţă în prezent este de 5,4-5,5 miliarde euro, reprezentând 10% din totalul creditului neguvernamental.
Preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, Florin Dănescu, a precizat că, din cele 25 de miliarde euro, 5,4 miliarde euro revin creditorilor bancari, zece miliarde euro statului, iar restul altor companii din economie.
La rândul său, Mirela Iovu, vicepreşedinte CEC Bank, consideră că noul Cod al Insolvenţei, aflat în dezbaterea Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, va proteja doar debitorii şi practicienii în insolvenţă, băncile fiind dezavantajate, dar speră ca "balanţa să se mai echilibreze" până la adoptarea actului normativ.
"Vrem să avem o lege colectivă, echilibrată, aşa încât pasivul să fie acoperit, creditorii să fie rambursaţi sau, aşa cum recomandă Comisia Europeană, să avem proceduri preventive pentru că, statistic vorbind, din cei cinci ani de criză, 90% din firmele în insolvenţă au intrat în faliment. Deci rata de succes la reorganizare este infimă, aşa că trebuie să punem accent pe măsuri preventive", a spus Iovu.
Potrivit unor statistici prezentate, din cele 600.000 de companii active, 19,3% se află în insolvenţă, din care 90% au intrat în faliment.
Ea a arătat că, după un an şi jumătate de la publicarea recomandării CE în acest sens, respectiv 14 martie 2014, Comisia va evalua modul în care statele membre au implementat măsuri preventive.
Din totalul celor peste 600.000 de companii active în 2013 înregistrate la Registrul Comerţului şi care nu se află în insolvenţă, 19.800 au un rol determinant în economie, fiind societăţi care au active mai mari de un milion de euro. Cifra de afaceri cumulată a acestora în 2012 a depăşit 156 de miliarde de euro, cu 18,8% mai mare decât PIB-ul României, potrivit unei analize a Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR).
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Doi concurenți s-au logodit în secret, chiar în timpul filmărilor Asia Express 😲 Abia acum s-a aflat!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe