Băncile vor menţine rata solvabilităţii peste 10%
Băncile comerciale vor fi obligate să asigure până la 1 septembrie un nivel al ratei de solvabilitate de peste 10%, calculată pe baza testelor de stres, iar până la sfârşitul lunii iulie trebuie să ajungă la o rată de adecvare a capitalului în condiţii de stresare de minim 8%.
Băncile vor menţine rata solvabilităţii peste 10% (Imagine: Mediafax Foto)
Prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Florin Georgescu, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că băncile la care a rezultat o rată de solvabilitate (raportul între fondurile proprii şi activele ponderate în funcţie de riscuri -n.r.) mai mică de 8% după testele de stres trebuie să aducă, până la finele lunii iulie, capitalul necesar pentru a îndeplini limita minimă în vigoare, iar până la sfârşitul lunii august vor completa capitalurile astfel încât solvabilitatea calculată potrivit testelor de stres să atingă 10%.
El a exemplificat că o bancă pentru care iniţial s-a calculat o rată de 8,5% ar putea să ajungă la o solvabilitate de 7,5% calculată în condiţiile testelor de stres, ceea ce înseamnă mai puţin decât limita minimă din prezent.
Georgescu a arătat că până la sfârşitul lunii iulie banca aflată într-o asemenea situaţie trebuie să-şi suplimenteze capitalul pentru a ajunge la o rată a solvabilităţii de cel puţin 8%, iar în august să facă noi infuzii pentru a urca rata cu două puncte procentuale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump anunţă primele măsuri: Stare de urgenţă energetică naţională în SUA / Tarife şi impozite pentru ţările străine / Cartelurile desemnate drept organizaţii teroriste străine
-
Trump în primul discurs: „Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreaţă din nou"
-
De ce SUA nu pot „părăsi” Europa. Securitatea Statelor Unite depinde de bazele şi capabilităţile americane antirachetă din continentul european. România, un stat cheie
De la 1 septembrie, băncile comerciale vor fi obligate să menţină permanent o rată a solvabilităţii de peste 10%.
Georgescu a mai arătat că analize ale condiţiilor de piaţă şi noi discuţii cu FMI şi băncile comerciale va avea loc în luna octombrie a acestui an şi în martie 2010.
Oficialul BNR a spus, miercuri, la un seminar economic, că noile scrisori individuale convenite la Bruxelles cu băncile-mamă includ şi măsurile rezultate din testele de stres.
El a adăugat că s-a definit mai bine şi ce e expunerea.
Băncile-mamă ale primelor nouă instituţii de credit din România vor semna, în maxim 30 de zile, perioadă în care înţelegerile vor primi aprobarea formală a fiecărui board, scrisori de angajament individuale cu Banca Naţională a României privind menţinerea liniilor de finanţare la nivelul din martie.
Potrivit prim-viceguvernatorul BNR, rata de solvabilitate de 10% trebuie menţinută de bănci din septembrie 2009 până în 2011, când se încheie acordul cu Fondul Monetar Internaţional.
Pe de altă parte, Georgescu a arătat că toate prevederile din acordul cu FMI vor fi transpuse în legislaţia secundară, respectiv în normele BNR, inclusiv cerinţa privind rata solvabilităţii minime de 10%, care va intra în vigoare în septembrie.
Oficialul băncii centrale a mai spus că, în funcţie de profilul de risc şi managementul riscului de la instituţiile de credit, BNR poate solicita, potrivit legii, chiar o rată de solvabilitate minimă mai mare de 10%. Aceste măsuri pot fi adoptate doar pe termen limitat şi pe baza unor criterii clare, Georgescu afirmând că în ultimii şase-şapte ani nu a fost cazul pentru asemenea decizii.
La întâlnirea de la Bruxelles au participat reprezentanţii FMI, ai Băncii Mondiale, ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, ai Comisiei Europene şi ai băncilor centrale din ţările unde îşi au sediul băncile-mamă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO