- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bancpost a redus personalul cu 10% şi a închis din iulie 7 unităţi bancare
Bancpost a redus personalul cu 10% de la începutul crizei în România, respectiv cu peste 400 de angajaţi, ajungând la aproximativ 3.550 de salariaţi, şi a închis din iulie şapte unităţi teritoriale, pentru a diminua costurile, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele băncii, Mihai Bogza.
Bancpost a redus personalul cu 10% şi a închis din iulie 7 unităţi bancare (Imagine: Mediafax Foto)
"Am spus că profitabilitatea nu este prima prioritate în acest an, dar în niciun caz nu este nici ultima. Suntem o societate comercială, avem acţionari care se uită la acest lucru, şi, chiar dacă mediul economic nu este favorabil, facem eforturi pentru a reveni rapid pe profit, fără însă a face rabat la menţinerea solidităţii băncii. În condiţiile în care veniturile au fost afectate de volumul mai mic de activitate, costul lichidităţii a crescut, iar provizioanele s-au majorat şi ele, evident că a trebuit să recurgem la reduceri de costuri", a explicat Bogza.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
El a precizat că s-a încercat reducerea costurilor pe toate categoriile de cheltuieli, atât materiale, cât şi de personal, iar cel mai mare impact al acestor reduceri asupra profitabilităţii băncii se va vedea în a doua jumătate a anului 2009.
În ceea ce priveşte costurile cu salariile, Bancpost a recurs la două modalităţi pentru reducerea acestora, respectiv renunţarea la anumite facilităţi din pachetele salariale, în înţelegere cu sindicatele, şi scăderea numărului de angajaţi.
"Referitor la reducerea numărului de angajaţi, logica este simplă: ne dimensionaserăm personalul pentru un anumit volum de activitate, care în condiţiile recesiunii nu va mai putea fi realizat. A trebuit să ne ajustăm şi au existat plecări voluntare, dar şi concedieri, ca urmare a restructurării activităţii, bineînţeles cu plata drepturilor salariale prevăzute în contractul colectiv de muncă. În total, de la sfârşitul lui septembrie 2008, pe care îl considerăm momentul de început al crizei, şi până în prezent, vorbim de plecări nete de circa 400 de angajaţi, însemnând cam 10% din personalul pe care îl aveam la momentul acela", a spus Bogza.
El a adăugat că Bancpost are în prezent circa 3.550 de angajaţi.
Bancpost a redus şi cheltuielile materiale, prin economii realizate la toate nivelurile operaţiunilor.
"Cu alte cuvinte am încercat să ne gospodărim mai minuţios costurile. Nu ne-am mulţumit să cerem eforturi din partea clienţilor care trebuie să ne ramburseze creditele într-un context economic dificil, ci am făcut şi noi sacrificiile noastre", a spus Bogza.
Bancpost a menţinut în primul semestru reţeaua de sucursale teritoriale la 312 de unităţi dintre care 19 erau specializate pe partea de wholesale.
Totuşi, Bogza a afirmat că banca a închis, începând din luna iulie şi până în prezent, şapte unităţi bancare şi nu exclude posibilitatea de a continua acest proces.
"Practic, închiderea de unităţi s-a realizat strict pe criterii de eficienţă economică, de exemplu, unde nu am reuşit să ajungem la un acord cu proprietarii spaţiilor în privinţa reducerii chiriilor sau unde nivelul de business nu era suficient de ridicat. Vom continua să monitorizăm evoluţia activităţii şi vom închide unităţi numai acolo unde vedem că rezultatele nu sunt bune şi nu există nici perspective ca acestea să se îmbunătăţească în viitor", a mai afirmat Bogza.
La nivelul întregului sector bancar din România, s-au închis, în primul semestru, cel puţin 106 sucursale, dintre care 70 de unităţi numai în luna iunie, reţeaua teritorială micşorându-se la 6.446 unităţi, iar personalul băncilor s-a redus cu 2.403 angajaţi, la 69.219 salariaţi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO