Bancpost lansează un produs structurat cu maturitate un an şi capital garantat în proporţie de 95%

Bancpost lansează vineri un produs structurat, Bancpost Special Purpose Equity Formula Bonus, denominat în lei şi cu o maturitate de un an, ca alternativă pentru depozite, având capitalul garantat în proporţie de 95% şi un randament preconizat de 10% - 13%.

Urmărește
377 afișări

Bancpost Special Purpose Equity Formula Bonus este conceput pe structura şi mecanismul unui fond de investiţii. Plasamentele clienţilor sunt garantate în proporţie de 95%, astfel că dacă activul suport, indicele Eurostoxx 50, scade într-o perioadă de un an, investitorii pierd numai 5% din banii plasaţi. Indicele Eurostoxx 50 este cotat la bursa de la Frankfurt.

Produsul structurat nu va fi listat la bursă.

Clienţii au două posibilităţi de investiţie în produsul structurat, fie subscriu direct întreaga sumă, fie 50% din bani îi plasează în Bancpost Special Purpose Equity Formula Bonus şi restul între-un depozit pe un an, cu o dobândă de 8,5%. În cel de-al doilea caz, plasamentul este protejat integral, dar câştigul maxim la scadenţă poate fi de 10,75%.

"Nu este un nivel minim sau maxim al ofertei, iar suma minimă investită este de 10 lei, respectiv valoarea unei unităţi de fond", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Dan Stifter, director Administrare Active şi Investiţii Bancpost.

Aris Xenofos preşedintele companiei de administrare a investiţiilor EFG Eurobank MFMC, înregistrată în Luxemburg, a adăugat că de regulă pentru lansarea unui astfel de produs structurat suma minimă care trebuie strânsă de administrator este de 15 - 30 milioane euro.

"Totuşi, noi putem să negociem cu partenerii noştri, cu contrapartea, astfel că valoarea poate fi mai mică în acest caz. Piaţa din România este promiţătoare, sunt perspective bune. Vrem să oferim pentru început produse conservatoare", a mai spus Xenofos, care este şi director Administrare Active şi Investiţii în cadrul Bancpost.

Stifter a menţionat că cea mai mare parte a banilor strânşi vor fi plasaţi în depozite la bănci mari, precum JP Morgan, Societe Generale sau Barclays, iar restul vor fi investiţi în produse derivate, din care va rezulta şi randamentul de la scadenţă.

"Investitorul poate oricând să îşi retragă investiţia, exact ca la un fond mutual. Nu trebuie să aştepte neapărat scadenţa, însă primeşte valoarea unităţii de fond în funcţie de evoluţia activului suport. Randamentul se acordă doar la maturitate", a explicat Stifter.

Oferta de vânzare se va derula în intervalul 4 martie - 1 aprilie, iar în această perioadă banca nu va percepe comision de subscriere.

"Vom da posibilitatea, ulterior, să se intre pe acest produs, însă atunci vom stabili nişte parametri pentru noile intrări", a adăugat Stifter.

Xenofos a menţionat că evoluţia economică a Uniunii Europene, pe ansamblu, justifică o perspectiv pozitivă în ceea ce priveşte evoluţia acestui indice în următoarea perioadă. Estimările pentru creşterea PIB sunt de 1,6%, însă inflaţia este în continuare un risc.

El este şi membru în Consiliul Director al Bursei din Atena şi preşedinte al Asociaţiei Elene a Administratorilor de Fonduri (Hellenic Fund and Asset Management Association).

Mai multe bănci din sistem au în oferta de private banking depozite structurate, iar cererea pentru aceste produse a început să crească odată cu reducerea dobânzilor plătite de instituţiile de credit la depozitele clasice. Pentru clienţii de retail numai BCR are o ofertă curentă de produse sofisticate de investiţii.

Săptămâna trecută, Volksbank Investment AG, liderul pieţei din Austria pentru astfel de produse, a anunţat intrarea pe piaţa românească, considerând că există în prezent suficient interes, mai ales din partea investitorilor sofisticaţi, pentru a constitui o masă critică de vânzări. Austriecii nu lucrează însă prin Vloksbank România, ci au ales să fie asistaţi pe plan local de consultanţii financiari de la Bergmann&Partners.

Bancpost este membră a Eurobank EFG, grup financiar cu active totale de 87,2 miliarde euro la finalul anului 2010 şi prezent în Grecia, România, Bulgaria, Serbia, Turcia, Polonia, Ucraina, Marea Britanie, Luxemburg şi Cipru. La rândul său, Eurobank EFG este parte a EFG Group, un grup bancar prezent în 40 de ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici