Bani în loc de tichete: Organizaţii patronale şi sindicale protestează faţă de propunerea Guvernului

Mediul de business şi sindicatele din România, reunite în 35 de organizaţii patronale şi sindicale, îşi exprimă dezacordul faţă de măsura propusă de Guvern de a oferi bani ca alternativă la tichete, cu aceleaşi facilităţi fiscale, considerând că măsura ar avea un impact negativ asupra economiei.

Urmărește
1059 afișări
Imaginea articolului Bani în loc de tichete: Organizaţii patronale şi sindicale protestează faţă de propunerea Guvernului

Bani în loc de tichete: Organizaţii patronale şi sindicale protestează faţă de propunerea Guvernului

Mesajul este semnat de organizaţii care acoperă tot spectrul industriei ospitalităţii, reunite sub numele Alianţa pentru Turism (APT), împreună cu Federaţia Patronatelor din Turism (FPTR), Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR), Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), CNS Cartel Alfa, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), Blocul Naţional Sindical (BNS), Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR) Constanţa, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Asociaţia Naţională a Staţiunilor Balneare şi Balneoclimatice şi Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete (APET).

În industria ospitalităţii, potrivit datelor Alianţei pentru Turism, impactul direct al eliminării/suspendării voucherelor de vacanţă sau acordarea alternativă a banilor este reprezentat de o scădere cu 35% a încasărilor.

„Atragem atenţia că transformarea tichetelor în bani ar fi o greşeală majoră. Cel mai mult ar avea de pierdut chiar economia naţională, de aceea nu înţelegem cum o astfel de măsură ar putea fi discutată de Guvernul României”, se precizează în mesajul citat de Ziarul Financiar.

Potrivit unui proiect de OUG, Guvernul intenţionează să introducă alternativa în bani, cu aceleaşi facilităţi fiscale, la toate tipurile de tichete: tichete de masă, vouchere de vacanţă, tichete cadou, tichete culturale, tichete de creşă.

Asociaţiile amintesc că până în urmă cu două luni, în Parlamentul României s-a dezbătut acordarea unor facilităţi suplimentare voucherelor de vacanţă pentru a încuraja sectorul privat să le acorde, iar Guvernul României negocia în Consiliul Tripartit mărirea valorii nominale a tichetelor de masă la 35 lei, respectiv 40 de lei, pentru a-i ajuta pe salariaţi să îşi crească puterea de cumpărare.

„Acum, se discută despre: taxarea suplimentară cu 10% CASS a tichetelor, suspendarea acordării voucherelor de vacanţă pentru sectorul public şi, chiar, acordarea posibilităţii de a se acorda bani în locul tichetelor”, spun reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor.

În opinia lor, acordarea de bani cash nu va ajuta la atingerea niciunui obiectiv:

-nu va mai exista certitudinea fiscalizării acestor sume, practic statul pune la dispoziţie mecanisme de alimentare a economiei subterane
-nu se va mai atinge scopul pentru care sunt acordate
-banii vor putea fi cheltuiţi pentru ţigări, pentru alcool, pentru jocuri de noroc şi pentru orice altceva, inclusiv în străinătate
-nu vor mai putea fi ajutate anumite categorii defavorizate (spre 2,5 milioane de oameni), pentru ca va deveni foarte dificilă atragerea fondurilor europene pentru programele sociale, aşa cum s-a întâmplat până în 2020.

Mediul de business şi sindicatele spun că România ar trebui să evite greşelile altor ţări, dând ca exemplu Cehia, unde după 2 ani de la introducerea alternativei în bani la tichete, se constată că măsura costă bugetul public anual între 146 milioane euro şi 215 milioane euro.

„Nu credem că bugetul României îşi permite un astfel de experiment”.

În Belgia, atunci când s-a adus în discuţie o astfel de măsură (care nu s-a implementat însă niciodată), Consiliul Constituţional a reacţionat cu fermitate şi a atras atenţia asupra unei eventuale discriminări: sumele acordate în bani sunt de fapt salariu, prin urmare fie primesc toţi angajaţii din ţară facilităţi fiscale identice pentru o parte a salariului, fie nu se implementează o astfel de măsură.

​Toate organizaţiile patronale, sindicale şi publice semnatare ale acestei scrisori îşi manifestă dezacordul ferm cu privire la implementarea unei alternative în bani la tichete, indiferent de tipul de tichet. România trebuie să continue acele politici publice care şi-au dovedit eficienţa de-a lungul timpului, nicidecum să renunţe la ele.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici