Bani în plus pentru sănătate şi învăţământ la rectificarea bugetară

Proiectul de rectificare bugetară prevede majorarea veniturilor bugetului general consolidat cu 2,92 miliarde de lei şi a cheltuielilor bugetului general consolidate tot cu 2,92 miliarde de lei.

Urmărește
2114 afișări
Imaginea articolului Bani în plus pentru sănătate şi învăţământ la rectificarea bugetară

Bani în plus pentru sănătate şi învăţământ la rectificarea bugetară

Documentul are în vedere suplimentarea fondurilor alocate pentru sănătate şi învaţământ, sumele necesare pentru aplicarea măsurilor legislative adoptate în cursul anului curent şi fondurile pentru continuarea proiectelor de investiţii fezabile, fiind asigurate sume la nivelul necesarului de lucrări ce se pot efectua până la finele anului.

Proiectul, făcut public de minister vineri, vizează menţinerea deficitului bugetar pe anul 2016 la nivelul de 2,95% din PIB.

S-au asigurat, 568,6 milioane de lei pentru sănătate, din care la Ministerul Sănătăţii 297,6 milioane de lei şi la Casa de Naţională de Asigurări de Sănătate 271 milioane de lei, pentru plata salariilor majorate ale personalului medico-sanitar, precum şi pentru lucrări de reabilitare la maternităţi, investiţii la serviciile de ambulanţă şi UPU/CPU, dotare medicamente şi materiale sanitare din cabinetele de medicină generală şi dentară din unităţile de învăţământ.

Pentru diferenţele salariale ale personalului didactic vor fi alocate 1,01 miliarde de lei la învăţământ şi alte 2,80 miliarde de lei pentru asistenţă socială.

Agricultura va benficia de 405,3 milioane de lei pentru subvenţii pentru plata deconturilor la motorină trim II şi III 2016 şi acordarea ajutoarelor de minimis pentru sectorul zootehnic (suma s-a asigurat prin redistribuire din bugetul Ministerului Agriculturii).

22,5 milioane de lei merg la cultură, pentru achiziţionarea operei de artă "Cuminţenia Pământului". Suma este echivalentă celor 5 milioane de euro pe care Guvernul i-a alocat din totalul de 11 milioane de euro.

Pentru bugetele locale au fost alocate: 655 milioane de lei pentru cheltuieli de personal din învăţământul preuniversitar (597,9 milioane de lei diferenţe salariale conform Legea 85/2016 şi titluri executorii); programul „fructe în şcoli” ( 20,9 milioane de lei); cămine de bătrâni (5,4 milioane de lei); contribuţii la salarizarea personalului neclerical (30,8 milioane de lei, majorare necesară ca urmare a creşterii salariului minim de la 1.050 de lei la 1.250 de lei).

În proiectul de buget rectificat au fost incluse 2,3 miliarde de lei pentru aplicarea măsurilor legislative adoptate de Parlament. Este vorba despre majorarea salariilor personalului din autorităţile publice la nivelul serviciilor parlamentare, creşterea numărului de beneficiari de ajutor social prin excluderea alocaţiei de stat pentru copii din veniturile familiei la stabilirea ajutorului social; diferite majorări de indemnizaţii, pensii militare.

Pe ministere, primesc bani în plus Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice - 2.80 miliarde de lei; Ministerul Finanţelor Publice - Acţiuni Generale - 613,6 milioane de lei; Ministerul Afacerilor Interne - 367,9 milioane de lei din care 182 milioane de lei cheltuieli de personal aferente organizării alegerilor parlamentare; Ministerul Sănătăţii - 297,6 milioane de lei; Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice - 265 milioane de lei; Autoritatea Electorală Permanentă - 55 milioane de lei din care: 49,8 milioane de lei pentru asigurarea fondurilor necesare rambursării cheltuielilor cu campania electorală aferentă alegerilor locale efectuate de partidele politic; Serviciul Român de Informaţii - 37,7 milioane de lei în principal pentru programe majore de achiziţii; Ministerul Afacerilor Externe - 35,1 milioane de lei în principal pentru asistenţă pentru dezvoltare (Facilitatea Turcia) şi cheltuieli de personal; Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - 25 milioane de lei.

Au fost reduse bugetele următoarelor instituţii: Ministerul Transporturilor, cu 383 milioane de lei în principal la proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile aferente perioadei de programare bugetară a Uniunii Europene 2007-2013. De asemenea, au fost redistribuite sume pentru decontarea facilităţilor şi gratuităţilor de transport de care beneficiază anumite categorii sociale (100 milioane de lei), pentru proiectele de investiţii finanţate din fonduri externe rambursabile (46,7 milioane de lei) precum şi pentru întreţinerea infrastructurii rutiere; Ministerul Culturii, cu 194 milioane de lei în principal la proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile; Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu 168,4 milioane de lei în principal la proiectele de investiţii finanţate din fonduri externe nerambursabile aferente perioadei de programare bugetară a Uniunii Europene 2014-2020. De asemenea au fost redistribuite sume pentru plata deconturilor la motorină trimestrul II şi III 2016 şi acordare ajutoare de minimis pentru sectorul zootehnic; Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, cu 130,8 milioane de lei; Ministerul Finanţelor Publice, cu 47,9 milioane de lei.

Proiectul de rectificare a fost realizat în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat şi bugetelor asigurărilor sociale.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici