Astfel, în baza cererilor de plată, producătorii de fructe şi legume, precum şi organizaţiile din acest sector agricol vor primi sprijin financiar pentru acoperirea unei părţi din pierderile suferite în perioada 18 august 2014 – 31 decembrie 2014, conform unei hotărâri aprobate miercuri.
Fondurile destinate acordării sprijinului financiar excepţional cu caracter temporar provin din Fondul European de Garantare Agricolă – FEGA, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe acest an.
Guvernul a mai decis ca valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat destinată fermierilor în sectorul creşterii animalelor să se ridice în acest an la 146,8 milioane lei.
Din această sumă, 44,5 milioane lei vor fi alocate pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, iar 102,35 milioane lei, pentru speciile ovine şi caprine.
„Acest sprijin financiar a fost aprobat de Guvern în contextul în care, prin HG 1.179/2014, a fost instituită o schemă de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, pentru perioada 2015-2020, a cărei valoarea maximă este de 881,1 milioane de lei. Anual se aprobă valoarea destinată sprijinirii crescătorilor de animale, cu încadrare în plafonul schemei de ajutor de stat”, informează Guvernul.
În luna august a anului trecut, două instituţii-cheie din Rusia însărcinate cu controlul fluxului de producţie alimentară, Rosselhoznadzor şi Rospotrebnadzor, au interzis importuri din Ucraina, R.Moldova, UE şi SUA, în contextul sancţiunilor impuse de occidentali.