Bank of Cyprus: Angajaţii băncii au acţionat cu bună credinţă şi în conformitate cu legea

Reprezentanţii Bank of Cyprus au acţionat, în ceea ce priveşte achiziţia de titluri Banca Transilvania (TLV), în decembrie 2009, cu bună credinţă şi în conformitate cu legile şi reglementările în vigoare, se arată într-o declaraţie de presă transmisă luni de instituţia de credit.

Urmărește
94 afișări
Imaginea articolului Bank of Cyprus: Angajaţii băncii au acţionat cu bună credinţă şi în conformitate cu legea

Bank of Cyprus: Angajaţii băncii au acţionat cu bună credinţă şi în conformitate cu legea (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Bank of Cyprus dispune de proceduri şi politici interne care asigură că, atât banca cât şi angajaţii săi acţionează în conformitate şi în deplinul respect al normelor şi legislaţiei în vigoare din România, cât şi al normelor de bune practici în domeniul bancar acceptate la nivel internaţional. Ca urmare, consideră că banca şi angajaţii săi au acţionat de bună credinţă şi în conformitate cu toate legile şi reglementările în vigoare în acest moment în România", susţine banca.

Instituţia de credit precizează că va colabora "pe deplin" cu autorităţile şi este încrezătoare că finalizarea procesului va confirma respectarea normelor şi legislaţiei.

DIICOT i-a trimis în judecată pe Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Claudiu Silaghi, fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Georgios Christofourou, directorul general al Bank of Cyprus Sucursala România, Anastasios Isaakidis, angajat al Bank of Cyprus, alături de alte patru persoane, toţi acuzaţi de manipulare a pieţei de capital şi spălare de bani.

În cazul lui Georgios Christofourou şi Anastasios Isaakidis procurorii au stabilit că, în calitatea lor de director general, respectiv angajat al Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165) - Sucursala România, au obţinut informaţii privilegiate privind faptul că Banca Transilvania intenţiona să identifice un investitor strategic, precum şi că banca ai cărei angajaţi erau urmează să cumpere un pachet semnificativ de titluri TLV emise de Banca Transilvania, "au divulgat această din urmă informaţie lui Claudiu Eugen Iuliu Silaghi şi lui Horia Ciorcilă şi, în înţelegere cu aceştia, folosind cele două informaţii privilegiate, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, au acţionat concertat, încheind mai multe tranzacţii cu titluri TLV şi au cumpărat 3.541.500 acţiuni la valoarea totală de 7.897.545,00 lei".

Ulterior, acţiunile cumpărate în nume personal de către cei doi ciprioţi au fost vândute de cei doi pe BVB către banca la care lucrau, obţinând în această modalitate un profit ilicit în sumă de 196.505 lei, precizează DIICOT.

Bank of Cyprus, cea mai mare bancă din Cipru, a anunţat la jumătatea lunii decembrie 2009 că a cumpărat 9,7068% din acţiunile TLV, pentru 58 milioane de euro.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bucureşti pentru judecare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici