Bank of Cyprus s-a recapitalizat, dar obligă în continuare deponenţii să păstreze bani la bancă

Bank of Cyprus a încheiat procesul de recapitalizare prin conversia în acţiuni a 47,5% din depozitele negarantate, urmând ca fonduri reprezentând 5% din totalul plasamentelor să fie puse imediat la dispoziţia clienţilor, în timp ce restul banilor blocaţi vor fi transferaţi în depozite la termen.

Urmărește
193 afișări
Imaginea articolului Bank of Cyprus s-a recapitalizat, dar obligă în continuare deponenţii să păstreze bani la bancă

Bank of Cyprus s-a recapitalizat, dar obligă în continuare deponenţii să păstreze bani la bancă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Recapitalizarea este ultimul pas al unui proces de restructurare convenit cu statele zonei euro şi FMI în schimbul unui pachet de ajutor financiar extern şi asigură băncii o rată de adecvare a capitalului de circa 12%, potrivit ultimelor date disponibile, se arată într-un comunicat comun al băncii centrale şi Ministerului de Finanţe din Cipru.

Transformarea forţată în acţiuni a vizat doar depozitele de peste 100.000 de euro, nivel garantat.

Ca urmare a finalizării procesului de recapitalizare, fonduri reprezentând 12% din depozitele blocate anterior, sau 5% din totalul depozitelor, vor deveni disponibile imediat, potrivit comunicatului.

Restul fondurilor vor fi împărţite în mod egal în depozite la termen pe 6, 9 şi 12 luni. Bank of Cyprus va avea opţiunea de a prelungi o singură dată depozitele, pentru aceeaşi perioadă. Pentru aceste depozite vor fi acordate dobânzi mai ridicate decât cele oferite în mod obişnuit de Bank of Cyprus.

Potrivit acordului convenit în luna martie cu statele zonei euro şi FMI, fonduri reprezentând 37,5% din depozitele de peste 100.000 de euro au fost alocate pentru recapitalizare prin transformare în acţiuni, iar 22,5% au fost păstrate ca rezervă în acelaşi scop, până la finalizarea unui audit care să stabilească necesarul de capital.

Banca centrală a Ciprului a îngheţat încă 30% din depozitele de peste 100.000 euro, pe lângă impunerea unor restricţii de capital, scrie publicaţia Cyprus Mail.

Astfel, până în prezent, deponenţii au avut la dispoziţie doar 10% din fondurile mai mari de 100.000 de euro din depozite.

Autorităţile cipriote s-au grăbit să încheie procesul de restructurare al Bank of Cyprus până la reuniunea de joi a Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), astfel încât instituţia de credit să obţină în această săptămână avizul de a trece de la împrumuturile prin mecanismul de urgenţă al BCE, mai costisitor, la împrumuturi directe, potrivit Cyprus Mail.

O nouă şedinţă a BCE este programată pentru începutul lunii septembrie.

În România, Cyprus Popular Bank deţinea filiala Marfin Bank România, în timp ce Bank of Cyprus opera prin intermediul unei sucursale.

Marfin Bank România a preluat de la sucursala din România a Bank of Cyprus depozite în valoare totală de 77 de milioane euro şi active brute de 82 de milioane euro.

Banca Centrală a Ciprului a aprobat în 25 aprilie transferul depozitelor sucursalei Bank of Cyprus din România, împreună cu lichiditatea şi creditele de retail şi pentru IMM-uri care să acopere valoarea pasivelor, în bilanţul filialei Cyprus Popular Bank, Marfin Bank, instituţie de credit înregistrată în România şi supravegheată de BNR.

Marfin România a fost capitalizată de către Cipru cu 20 de milioane de euro.

În cazul în care negocierile ar fi eşuat, depozitele de la sucursala Bank of Cyprus ar fi intrat sub legea de restructurare a sistemului bancar din Cipru, ceea ce presupunea tăieri din sumele care depăşesc plafonul de garantare de 100.000 de euro, pentru populaţie şi IMM-uri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici