- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (29.07.2015, 15:41)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Barometrul Industrial: Activitatea din industrie nu creşte de patru luni; optimismul firmelor scade
Activitatea din industrie a avut în iunie un nivel comparabil cu cel din mai, marcând patru luni de cînd a încetat să mai crească, în timp ce optimismul firmelor a continuat să scadă, excepţia fiind exportatorii, potrivit Barometrului Industrial, realizat de IRSOP şi SNSPA Facultatea de Management.
Urmărește
257 afișări
Barometrul Industrial: Activitatea din industrie nu creşte de patru luni; optimismul firmelor scade (Foto: Cristina Nichitus / Mediafax Foto)
"În luna iunie, activitatea din industrie a avut un nivel comparabil cu nivelul lunii mai. Dar tot în iunie sunt patru luni de când industria a încetat să mai crească. Indexul pentru volumul total al producţiei a coborât cu 6 puncte, de la 62 in luna martie şi 63 în aprilie, la 59 în mai şi 56 în iunie. Totuşi, indicatorul se menţine în zona pozitivă, cu valori peste 50 (sub 50 începe contracţia). Tendinţa uşor descrescătoare a volumului producţiei ar putea avea legătură cu fluctuaţiile temporare ale cererii. Vom vedea ce se întâmplă în lunile viitoare", arată autorii studiului, într-un comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Răsturnare de situaţie! PSD se retrage din negocierile de coaliţie. Ciolacu: Vom vota un guvern minoritar de dreapta
-
ChatGPT devine accesibil prin telefon şi WhatsApp
-
Wizz Air mută trei curse din Bucureşti pe Aeroportul Băneasa din 2025
Scăderea outputului firmelor generează exces de capacitate care ar putea reduce preţurile la anumite produse. Când producţia scade, firmele vând mai puţin şi încasează mai puţin, astfel că pentru a vinde mai mult ar putea fi obligate să scadă preţul.
Indicatorul pentru preţurile încasate pare să confirme această supoziţie. Indexul a scăzut de la 54 în aprilie la 47 în iunie. Această cădere arată că probabil firmele încasează mai puţin, ceea ce înseamnă că profitabilitatea e mai redusă, iar puterea lor de impunere a preţului este mai scăzută.
În luna iunie, volumul comenzilor noi a fost similar cu cel din luna mai. Dar, pe termen mediu, indexul a căzut de la 62 în aprilie la 56 în iunie. Cererea este ceva mai mică, dar în ultimele două luni pare să se fi menţinut relativ constantă. În general, un flux constant al cererii este pozitiv, cu condiţia ca nivelul comenzilor noi să nu coboare.
Foto: Shutterstock
Exportatorii par să o ducă mai bine, notează autorii studiului. Indexul comenzilor pentru export a crescut de la 57 în mai, la 62 în iunie, dar nu a atins vârful de 66 din aprilie. Oricum, creşterea comenzilor noi pentru export înseamnă creşterea puterii companiilor exportatoare şi creşterea contribuţiei lor la PIB.
Indexul costurilor de producţie rămâne ridicat, cu o valoare de 58 în iunie, faţă de 57 în mai. Indicatorul semnalează că firmele se luptă serios cu factorii care propulsează costurile, inclusiv cu preţurile pe care le plătesc la furnizori. Totuşi, costurile nu par să crească. Cel puţin în perioada ianuarie-iunie 2015, indexul nu a depăşit intervalul 56-61. Semnalul pe care îl transmit datele este că preţurile pe care firmele sunt obligate să le plătească rămân constant la un nivel ridicat.
Studiul arată şi că încrederea firmelor în viitor continuă să se deterioreze, probabil pe fondul unei activităţi mai slabe, cu excepţia exportatorilor. În iunie, aşteptările privind volumul producţiei peste şase luni au scăzut cu 4 puncte faţă de luna mai, iar aşteptările privind comenzile noi s-au redus cu 5 puncte.
În ansamblu, aşteptările optimiste din ianuarie privind volumul viitor al producţiei s-au prăbuşit la 60 în iunie. Deteriorarea aşteptărilor este semnalul cel mai îngrijorător pe care îl transmite Barometrul lunii iunie.
Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste nouă angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în perioada 21-27 iunie.
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta: „Nu fugim de responsabilitate”
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe