Barroso se teme că Europa ar putea reveni la nivelul anilor '30

Liderul Confederaţiei europene a sindicatelor şi preşedintele CE se tem că Europa s-ar putea întoarce la nivelul "anilor '30", în cazul aplicării măsurilor de austeritate, în opinia lui John Monks, sau în cazul neimplementării lor, potrivit lui Barroso, relatează publicaţia electronică EUObserver.

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului Barroso se teme că Europa ar putea reveni la nivelul anilor '30

Liderul sindicatelor din UE şi Jose Barroso se tem că Europa ar putea reveni la nivelul anilor '30 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acest lucru este extrem de periculos. (...) Ne întoarcem în anii '30, în timpul Marii Depresii, când ne-am ales cu dictaturi militare. Nu spun că am ajuns acolo, dar situaţia poate deveni foarte gravă, nu doar din punct de vedere economic, ci şi politic", a declarat secretarul general al Confederaţiei, într-un interviu pentru EUObserver. Publicaţia trece în revistă măsurile impuse de diferite state, menţionând că reducerile salariilor şi pensiilor din România "au provocat cele mai mari demonstraţii din ţară de la căderea comunismului".

Potrivit lui Monks, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, are aceleaşi temeri, dar bazate pe o logică diametral opusă. "Am avut o discuţie cu Barroso vinerea trecută despre ce se poate face pentru Grecia, Spania, Portugalia şi restul ţărilor şi mesajul lui a fost clar: «Dacă nu implementează aceste pachete de măsuri, aceste ţări ar putea să dispară în sensul în care le cunoaştem noi ca democraţii. Nu au de ales, asta e.» El (Barroso) este foarte, foarte îngrijorat. Ne-a şocat cu o viziune apocaliptică a prăbuşirii democraţiilor în Europa, din cauza nivelului de îndatorare".

Comitetul executiv al Confederaţiei a aprobat decretarea unei "zile de acţiune" în întreaga Europă la 29 septembrie, care să includă greve, demonstraţii şi întrevederi cu miniştri din Guvernele tuturor statelor membre UE, a anunţat Monks. În aceeaşi zi este programată o reuniune a miniştrilor de Finanţe de la Bruxelles. Totuşi, liderul sindical a precizat că nu poate fi organizată o grevă generală la nivel european, deoarece "unele ţări au tradiţia grevelor generale şi altele nu".

În ceea ce priveşte situaţia Greciei, Monks a luat apărarea acestei ţări, spunând că "atacurile în presa germană şi alte surse de informare în legătură cu salariaţii greci şi sectorul public sunt incorecte". În opinia sa, principala problemă care afectează Grecia este evaziunea fiscală. "Descrierea în tabloide a grecilor ca fiind leneşi şi risipitori pur şi simplu nu este corectă. (...) Ceea ce este mai îngrijorător în privinţa Greciei este faptul că bogaţii nu îşi plătesc taxele. Ei nu par să creadă în plata taxelor. Cea mai mare provocare a Greciei este colectarea taxelor de la bogaţi, de la burghezie. Aceste clase par să fie deosebit de înclinate să le evite".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici