- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (09.08.2011, 20:51)
- Cristian Fierbinteanu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Am stabilit că soluţia corectă este continuarea restructurării şi consolidării fiscale
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, după discuţiile de la Cotroceni despre situaţia economică globală, că s-a stabilit că soluţia corectă pentru România este continuarea programelor de restructurare si consilidare fiscală convenite cu FMI, UE şi BM.
Urmărește
465 afișări
Băsescu: Am stabilit că soluţia corectă este continuarea restructurării şi consolidării fiscale (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Am concluzionat împreună cu cei cu care am avut întâlnirea că soluţia corectă pentru România este continuarea programelor de restructurare şi consolidare fiscală pe care le-am început şi asupra cărora am convenit cu FMI, UE şi Banca Mondială", a afirmat preşedintele.
Băsescu a spus că, în interiorul acestor programe, prioritare trebuie să fie continuarea politicilor de reducere a cheltuielilor de funcţionare a statului, continuarea programelor de optimizare a cheltuielilor sociale şi declanşarea, urgent, a unui program care să permită ca pe termen mediu să fie echilibrate resursele fondului de pensii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"Reducerea deficitelor diverselor fonduri trebuie să fie o prioritate majoră pe termen mediu. O să vă dau şi câteva cifre. Spre exemplu, anul acesta deficitul fondului de pensii este de 14,8 miliarde de lei noi. Aceşti bani nu sunt decât pe pieţe, trebuie să-i împrumutăm. De asemenea, fondul de şomaj are un deficit de două miliarde de lei, altă jumătate de miliard de euro, dacă vreţi. Transformaţi cei 14,8 miliarde de lei noi de la pensii şi mai adăugăm şi două miliarde deficitul de la sănătate. Toate aceste deficite reprezintă bani pe care România trebuie să-i împrumute. Îi împrumută, îi pune în bugetul de stat şi îi transferă către fondurile deficitare", a spus preşedintele.
El a explicat că, în acest context, "declaraţiile cu măriri nu înseamnă nimic altceva decât mărirea volumului de bani care trebuie împrumutaţi, şi nu la dobânzi foarte mici".
"De asemenea, prioritară rămâne accelerarea procesului de restructurare a companiilor de stat. Managerii companiilor de stat trebuie să ştie că nimeni nu mai poate tolera indiferenţa cu privire la performanţa economică a companiilor de stat, indiferent că este vorba de societăţi comerciale sau regii", a spus preşedintele.
El a adăugat că o altă prioritate este legată de utilizarea fondurilor europene, din acest punct de vedere existând deja o creştere a nivelului de utilizare a banilor europeni.
"Tot mai multe facturi sunt strânse la decontare şi, după ce vom termina verificarea contractelor în derulare, vor fi trimise la Bruxelles spre decontare. Dar lucrurile arată mai bine decât anul trecut", a adăugat Băsescu.
Şeful statului a mai spus că la reuniune s-a discutat "în treacăt" şi oportunitatea acordului nou cu FMI, UE şi BM.
"Şi am ajuns la concluzia că a fost o bună decizie chiar dacă a fost puternic criticată de mai mulţi sau mai puţini cunoscători din presă, din lumea politică sau din mediul economic", a mai declarat preşedintele.
"Aş spune că rămânem în continuare cu două obiective majore: continuarea consolidării fiscale şi stimularea creşterii economice cu accent pe bani în investiţii, nu transferaţi la consum", a conchis Băsescu.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe