- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu, băncilor: Vreau să cred că nu vom fi puşi să vă plătim factura lăcomiei sistemelor bancare
Preşedintele Băsescu a declarat, joi, că băncile statelor europene au obţinut "profituri uriaşe" în România, iar dacă se pregătesc să o lase nefinanţată în criză este "lipsă de fair play", el spunând că vrea să creadă că statele venite mai târziu în UE nu vor fi puse să plătească "lăcomia" băncilor.
Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Şeful statului şi-a exprimat "îngrijorarea" faţă de "comportamentul posibil" al unor bănci.
"Vreau să cred că anunţul Băncii Centrale a Austriei privind scăderea fluxurilor de capital către statele din zona non-Euro a fost o eroare sau o neînţelegere a efectelor", a adăugat Traian Băsescu.
"Vreau să nu fim în situaţia de a le aduce aminte prietenilor europeni cât au condiţionat accesul României în UE de privatizarea sistemului bancar. Domnilor, aţi obţinut profituri uriaşe în România din 2000 şi până în 2009, iar azi dacă vă pregătiţi cumva să lăsaţi economia românească nefinanţată în perioadă de criză, vom considera o lipsă de fair play în relaţia cu România. Vreau să cred că acest lucru nu se va întâmpla, că nu vom fi puşi, ţări care am venit mai târziu în UE, să plătim factura lăcomiei sistemelor bancare, a lăcomiei, a imprudenţei, a lipsei de responsabilitate de pe vremea când dădeau credite cu buletinul. S-au creat mecanisme europene de capitalizare a băncilor şi apelul meu este să apelaţi la aceste mecanisme, şi nu la sugrumarea economiei româneşti, prin diminuarea fluxurilor de capital necesare atât bugetului de stat, cât şi mai ales economiei private", a avertizat preşedintele Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Banca centrală a Austriei a prezentat, luni, un set de măsuri, acceptate de UniCredit Bank Austria, Erste şi Raiffeisen Bank International, care prevăd ca în Europa de Est creşterea creditării asigurate de subsidiarele celor trei bănci să fie condiţionată de dezvoltarea unei refinanţări locale sustenabile.
Noile instrucţiuni din partea Băncii Austriei condiţionează avansul creditării la subsidiare de creşterea refinanţărilor locale, în principal prin depozite, dar şi prin emisiuni pe piaţa locală şi fonduri de la instituţii supranaţionale precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeană pentru Investiţii.
"În viitor, susbsidiarele care sunt expuse în mod deosebit trebuie să se asigure că raportul dintre noile împrumuturi şi refinanţarea locală (raportul dintre credite şi depozite incluzând refinanţarea locală) să nu depăşească 110%", potrivit comunicatului Băncii Austriei.
Oficialii băncii centrale au declarat că instrucţiunile pentru cele trei bănci se vor aplica noilor afaceri.
Erste controlează în România Banca Comercială Română (BCR), UniCredit Bank Austria este prezentă prin UniCredit Ţiriac Bank, iar RBI prin Raiffeisen Bank.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO