- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (13.03.2013, 19:35)
- Marius Fratila
Băsescu cere Exxon şi OMV-Petrom să facă în România hub regional pentru operaţiuni la Marea Neagră
Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, miercuri, cu o delegaţie a companiilor ExxonMobil şi OMV-Petrom, care l-au informat despre proiectele de viitor în privinţa rezervelor de hidrocarburi din Marea Neagră, şeful statului propunând ca România să devină hub regional pentru operaţiuni zonale.
Urmărește
606 afișări
Băsescu cere Exxon şi OMV-Petrom să facă în România hub regional pentru operaţiuni la Marea Neagră (Imagine: Mediafax Foto)
Delegaţia consorţiului a fost condusă de vicepreşedintele executiv al ExxonMobil Exploration Company, Johnny L. Hall, şi de CEO-ul Petrom, Mariana Gheorghe.
"Având în vedere proiectele pe care ExxonMobil şi OMV le vor dezvolta în zona Mării Negre, domnul preşedinte Traian Băsescu i-a propus domnului Johnny L. Hall să ia în considerare ca România să devină un hub regional pentru operaţiunie ExxonMobil şi OMV - Petrom în zona Mării Negre", menţionează un comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială.
În cadrul întrevederii, preşedintele Băsescu a fost informat cu privire la stadiul proiectelor şi planurile de viitor ale celor două companii în cadrul consorţiului pe care acestea l-au format în vederea desfăşurării în comun a lucrărilor de explorare offshore a rezervelor de hidrocarburi de la Marea Neagră.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coşmarul a luat sfârşit. Marinarul român ţinut ostatic în Yemen, primit de ministrul Emil Hurezeanu
-
Trump îl critică pe Zelenski pentru că „a vrut să lupte” la începutul războiului în loc să ajungă la un acord cu Putin: „El nu este un înger”
-
Minivacanţă. Coloane de maşini pe Valea Prahovei
În acelaşi timp, reprezentanţii cele două companii au vorbit despre importanţa acordată proiectului din blocul Neptun şi şi-au exprimat încrederea că vor obţine rezultate cât mai bune în urma lucrărilor desfăşurate, mai menţionează comunicatul.
Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, filială a companiei americane Exxon Mobil, a început împreună cu OMV Petrom, în decembrie 2011, forajul într-un perimetru petrolier din Marea Neagră aflat în concesiunea companiei româneşti.
La începutul 2012, OMV Petrom şi Exxon Mobil au anunţat că au făcut o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.
ExxonMobil Exploration and Production România pregăteşte pentru următorii doi ani investiţii de până la 1,23 miliarde de dolari în foraj petrolier şi lucrări adiacente în Marea Neagră.
De asemenea, în august 2012 guvernul ucrainean anunţa că a atribut explorarea de gaze la zacamantul Skifska din Marea Neagră consorţiului condus de Exxon Mobil si Royal Dutch Shell si din care mai fac parte OMV Petrom şi compania ucraineană de stat Nadra.
Extracţia de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârşitul deceniului, iar exploatarea zăcământului Neptun, estimată pentru o perioadă de 10 ani, ar putea asigura independenţa energetică a României în privinţa gazelor naturale.
Şi Romgaz va participa în asociere cu OMV şi Exxon la viitoarele activităţi de exploatare a zăcămintelor de gaze din Marea Neagră, în perimetrul Midia, cu o cotă de 10%, în baza unui acord semnat, în 13 februarie a.c., de către conducerile celor trei companii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe