Băsescu: Cifra CE privind deficitul de 7,5 % e corectă dacă toate legile din 2008 se vor aplica
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că cifra acreditată de Comisia Europeană privind deficitul bugetar, de 7,5 %, este corectă dacă toate legile adoptate în 2008 se vor aplica.
Băsescu: Cifra CE privind deficitul de 7,5 % e corectă dacă toate legile din 2008 se vor aplica (Imagine: Mediafax Foto)
"Vreau să confirm că cifra acreditată de Comisia Europeană din punct de vedere al deficitului este corectă, 7,5%, dacă toate legile adoptate în 2008 se vor aplica, iar acest lucru este confirmat şi de evaluarea noastră, în urma solicitărilor făcute de miniştri la prima analiză a bugetului, unde a ieşit cam 9%. Deci este corectă cifra", a susţinut Traian Băsescu.
El a menţionat că, la ECOFIN, România s-a angajat pentru un deficit de 2%, iar diferenţa dintre cele două cifre o reprezintă "un extraordinar efort al Guvernului" în materie de cheltuieli bugetare.
"Diferenţa de la 7,5% deficit bugetar evaluată de UE corect în baza legilor existente reprezintă un extraordinar efort pe care trebuie să-l facă raţionalizarea cheltuielilor bugetare, pentru a-şi atinge ţinta fixată şi cu care astăzi ministrul de Finanţe s-a dus la ECOFIN, urmând să anunţe că vom avea un deficit bugetar de 2%", a arătat şeful statului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Războiul din Ucraina, ziua 1066. Explozii la Kiev în timpul unui raid aerian / Incendiu la o rafinărie de petrol din regiunea Ryazan din Rusia / Coreea de Sud suspectează trimiterea de noi trupe nord-coreene în Rusia
-
Minivacanţă. Coloane de maşini pe Valea Prahovei
-
24 ianuarie | Unirea Principatelor şi povestea mai puţin cunoscută a lui Alexandru Ioan Cuza
El a menţionat că amblele părţi care au prezentat cifre privind deficitul au dreptate.
"Deci ambele părţi au dreptate, atât Guvernul, care a anunţat intenţia de a construi un buget cu 2% deficit, cât şi UE, care a luat legile în vigoare în România", a afirmat Traian Băsescu, susţinând că aplicarea legilor din 2008 "ar duce la acest deficit catastrofal de 7,5%, care aruncă România într-o formidabilă criză şi în cerarea unor dezechilibre macroeconomice care nu vor mai putea fi controlate".
Şeful statului a făcut aceste declaraţii după ce noul ministru al Administraţiei şi Internelor, Liviu Dragnea, a depus jurământul la Palatul Cotroceni.
Băsescu a subliniat că profită de acest prilej pentru a ruga Guvernul să facă ceea ce este în interesul naţional, să reducă masiv chetuileile.
"În cazul în care faceţi acest lucru, vă asigur de solidaritatea mea", a spus Traian Băsescu, adăugând că ştie care ar fi efectele dacă nu se fac aceste reduceri de cheltuieli.
Comisia Europeană estimează că deficitul bugetar al României va urca la 7,5% din PIB în acest an, de la 5,25% în 2008, respectiv la 7,9% în 2010, reflectând creşterea nesustenabilă a pensiilor şi impactul reducerii contribuţiilor sociale.
CE a redus totodată semnificativ prognoza de creştere economică a României pentru 2009 şi 2010, de la 4,7% la 1,75% şi, respectiv, de la 5% la sub 2,5%, din cauza dificultăţilor de pe pieţele de credit, deteriorării indicilor de încredere şi înrăutăţirii condiţiilor de pe piaţa muncii.
Comisia a menţionat însă că varianta revizuită a bugetului pe 2009, elaborată de noul guvern PDL-PSD, nu a fost luată în considerare la elaborarea prognozei.
Şi Comisia Naţională de Prognoză a anunţat, luni, modificări în prognoza privind evoluţia principalilor indicatori macroeconomici în perioada 2008- 2013. Instituţia anticipează o creştere economică de 7,9% pentru 2008, faţă de estimarea de 9,1% din noiembrie 2008, şi a revizuit în scădere previziunea pentru 2009, de la 6% la 2,5%, potrivit prognozei interimare.
În replică la datele Comisiei Europene, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, luni, că ţinta actualei guvernări este de a face un buget care să realizeze o creştere economică de 2,5% şi un deficit de până în 2% şi a arătat că diferenţa de viziune dintre estimările Guvernului şi prognoza CE poate fi explicată prin "diferenţele de perspectivă" asupra veniturilor şi cheltuielilor.
Marţi, premierul Emil Boc a declarat, după discuţia cu ambasadorii statelor membre UE la Bucureşti, că estimările negative ale Comisiei Europene privind deficitul bugetar şi creşterea economică a României în 2009 se bazează pe evaluările şi angajamentele fostei guvernări, iar experţii CE ar fi trebuit să ţină cont de schimbarea Guvernului.
Citeşte şi:
Boc: CE trebuia să ţină cont de schimbarea Guvernului
CE menţine prognoza de inflaţie pentru România în 2009 şi 2010
CE a redus semnificativ prognoza de creştere economică a României
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.