Băsescu: Consolidarea economică şi dezvoltarea infrastructurii, obiective în perspectiva noului acord

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, duminică, obiectivele fundamentale din noul acord ce va fi încheiat cu FMI, UE şi BM: consolidarea macroeconomică, dezvoltarea infrastructurii de transport, stimularea investiţiilor în sectorul energetic şi extinderea facilităţilor IT pentru firme şi populaţie.

Urmărește
35 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Consolidarea economică şi dezvoltarea infrastructurii, obiective în perspectiva noului acord

Băsescu: Consolidarea economică şi dezvoltarea infrastructurii, obiective în perspectiva noului acord (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

El a precizat că primul şi cel mai important obiectiv este consolidarea macroeconomică. "Adică am ieşit din zona de risc, de derapaj economic, dar trebuie să ne consolidăm în afara acestei zone. Ceea ce înseamnă că populismele nu pot funcţiona, şi asta trebuie să înţeleagă toate partidele şi toţi oamenii politici. De asemenea, suntem la etapa la care trebuie să dezvoltăm politici de creştere economică sustenabilă. Aici vreau să fiu foarte clar: avem experienţa unei creşteri economice nesustenabile, o creştere economică ce s-a bazat pe un consum excesiv, mult peste veniturile populaţiei şi pe un sector imobiliar care ajunsese la parametrii halucinanţi ce nu mai aveau nimic comun cu realităţile economice", a spus preşedintele.

Traian Băsescu a ţinut să precizeze că România nu mai merge pe astfel de proiecte de dezvoltare.

"Am trăit această experienţă. Opţiunea care se reflectă şi în noul program este dezvoltare economică sustenabilă, bazată pe proiecte, bazată pe creştere economică solidă, temeinică, nu pe speculaţii, nu pe consum excesiv. Obiectivele noului program sunt în acord cu obiectivele generale ale Uniunii Europene şi în program se regăsesc şi elemente ale Strategiei UE -2020", a spus preşedintele.

El a adăugat că pentru a continua o politică macroeconomică adecvată, concentrarea se va face pe câteva sectoare cheie ale economiei, care pot genera creştere economică.

Traian Băsescu s-a referit la transporturi, "un sector în care România are nevoie de dezvoltarea infrastructurii". El a spus că este necesară restructurarea companiilor de căi ferate.

De asemenea, preşedintele a menţionat sectorul energetic: "Este un sector vital, care poate genera creştere economică majoră, prin stimularea investiţiilor publice şi a investiţiilor din sectorul privat în modernizarea sistemului energetic românesc: termocentrale, hidrocentrale, centrale nucleare, reactoare nucleare şi în începerea de noi investiţii".

"Un alt sector, care va fi în atenţia noului program şi a Guvernului, odată cu intrarea în vigoare a noului program, este legat de extinderea facilităţilor IT pentru firme şi populaţie, în aşa fel încât, prin reducerea birocraţiei, să se eficientizeze activităţile economice. De asemeni, în atenţia noastră în următorul program se află mediul de afaceri, îmbunătăţirea mediului de afaceri, sigur că da, ţinând cont de condiţionalităţile pe care ni le impune statutul de stat membru al Uniunii Europene. A nu se înţelege prin îmbunătăţirea mediului de afaceri ideea că statul va subvenţiona tot soiul de activităţi spre marea veselie a slabului management. Nu. A stimula climatul economic înseamnă cu totul altceva şi sunt convins că în zilele următoare veţi primi detalii", a spus Băsescu.

Preşedintele a anunţat că analize naţionale, dar şi cele ale experţilor Fondului şi Uniunii Europene, arată că o utilizare bună a fondurilor europene ar adăuga 1% sau 2% de creştere economică peste cea prognozată. "Spre exemplu, dacă Guvernul şi administraţiile locale vor reuşi să implementeze proiecte de peste un miliard de euro în anul 2011, creşterea economică a României nu va mai fi de 1,5%, ci de 2,5%. Deci, utilizarea fondurilor Uniunii Europene este extrem de importantă şi este un target major al noului program pe care îl vom semna", a mai spus Băsescu.

În debutul declaraţiei de presă de duminică, Traian Băsescu a precizat că aceasta trebuia susţinută sâmbătă, dar, pentru că la Uricani s-a produs un accident, a considerat că trebuie amânată.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, dumincă seară, că noul acord al României cu organismele internaţionale va fi adoptat în martie şi va intra în vigoare în aprilie.

El a menţionat că acordul va fi pe 2 ani şi va fi de tip preventiv, fără finanţare, valoarea fiind de 5 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici