"Este adevărat că atunci când eşti în recesiune există o mulţime de idei bine intenţionte pentru a avea expansiune fiscală, dar este dificil pentru România în contextul actual. (…) În primul rând, România a avut deficite bugetare mai mari chiar în ani când economia creştea foarte rapid. Anul trecut, economia creştea cu 7,1%, iar deficitul bugetar era de 4,9% din PIB, care este foarte mare. Acest lucru este nesustenabil", a declarat Lybek pentru MEDIAFAX.
El a mai arătat că readucerea deficitului bugetar la niveluri sustenabile este importantă pentru credibilitatea ţării, deoarece atunci când investitorii şi agenţiile de rating "se uită" la România, deficitul să fie la niveluri sustenabile.
"Ceea ce am încercat să facem în programul României cu FMI, UE şi instuituţiile financiare a fost să găsim un balans între trei factori, adică readucerea deficitului bugetar la un nivel sustenabil, să ne asigurăm că deficitul bugetar va putea fi finanţat, dar în acelaşi timp să fie evitate costuri foarte drastice, pentru că ar fi amplifica şi accelera recesiunea", a mai spus Lybek.
Deficitul bugetar negociat cu FMI este stabilit pentru acest an la 24,36 miliarde lei, memorandumul tehnic indicând ţinte trimestriale, în condiţiile unor venituri bugetare anuale, fără sumele externe nerambursabile, de 166,72 miliarde lei şi a unor cheltuieli primare de 182,72 miliarde lei.