- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Dacă este opoziţie insuportabilă, putem renunţa la scăderea cheltuielilor şi ne împrumutăm
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, că dacă există o presiune socială insuportabilă, atunci "nu avem decât să nu realizăm reducerea de cheltuieli bugetare şi să încercăm sa ne finanţăm de pe piaţa liberă".
Băsescu: Dacă este opoziţie insuportabilă, putem renunţa la scăderea cheltuielilor şi ne împrumutăm (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
"Dacă există o opoziţie insuportabilă, o presiune socială insuportabilă, sigur că nimeni nu poate deveni duşmanul propriului lui popor şi nu avem decât să nu realizăm cele ce ne-am angajat - reducerea de cheltuieli bugetare - şi să încercăm sa ne finanţăm de pe piaţa liberă", a spus Băsescu. El s-a declarat însă convins că România nu ar reuşi să facă aceste împrumuturi pe piaţa liberă din cauza situaţiei de pe piaţa financiară din Uniune.
El a spus că va insista ca scrisoarea către FMI să plece în exact termenii în care a fost negociată, avand convingerea că, decât mărirea de taxe, este mai bună reducerea constrolată de venituri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Preşedintele a ţinut să prezinte "cancerul" din bugetul de stat.
"Salariile reprezintă 27% din bugetul de stat, cheltuielile sociale plus pensiile reprezintă 36 % din bugetul de stat. Vă rog să adunaţi: 27 plus 36 înseamnă 63% din bugetul de stat pentru salarii în sectorul bugetar, plus cheltuielile sociale. Mai punem o cheltuială fixă, care înseamnă 1% din PIB, deci 3% din bugetul de stat - contribuţia noastră la bugetul UE. Deci în total 66% din bugetul de stat este cu cheltuieli salariale plus cheltuieli sociale plus taxa, contribuţia de 3% la bugetul UE", a explicat Băsescu.
El a precizat că "diferenţa este destinată cheltuielilor materiale din spitale, din şcoli, cheltuielilor cu Armata, cu Ministerul de Intere şi cu alte instituţii ale statului care trebuie să funcţioneze".
"Sigur, cheltuielile din aceste sectoare nu se pot încadra în doar 34% din buget cât rămân la dispoziţie. Şi atunci aceste cheltuieli se duc în deficit", a comentat şeful statului.
Băsescu a spus că fără niciun fel de măsuri de reducere a cheltuielilor din sistemul bugetar şi a celor sociale, deficitul din acest an ar fi fost de minim 9,1% din PIB.
"9,1%, pentru uşurinţă să spunem 9. Înmulţiţi cu 1,3 miliarde, cât înseamnă un procent din PIB. Înseamnă că statul român trebuia să împrumute 11,7 miliarde de euro pentru a-şi acoperi cheltuielile de funcţionare", a continuat preşedintele.
El a spus că prin reducerile anunţate, deficitul ar fi de 6,8%, în loc de 9,1 %, ceea ce, potrivit calculelor sale, înseamnă aproape 8 miliarde de euro deficit.
"Deci 8,8 miliarde deficit prin reducere pensiilor şi salariilor din sistemul bugetar", a spus preşedintele, care a calculat în timpul declaraţiei cât înseamnă în miliarde de euro deficitul propus pentru 2010.
Preşedintele a mai spus că, din această sumă, circa patru miliarde trebuie împrumutate de pe piaţa liberă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO