Valoarea rezervei de aur a atins un nou maxim istoric al ultimilor 20 de ani, influenţată de creşterea puternică a cotaţiilor la aur pe pieţele internaţionale.
Având în vedere această evoluţie, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la la finele lui august au fost de 36,766 miliarde euro, în creştere cu 320 milioane euro faţă de iulie.
România avea mai puţin de 15 tone de aur în rezerva Băncii Naţionale (BNR) la sfârşitul secolului al XIX-lea, imediat după înfiinţarea instituţiei, şi a atins recordul istoric în 1940, când deţinea aproape 140 de tone din metalul preţios, ocupând locul al 12-lea în lume. În 1989 rezerva de aur se situa la 68 de tone, iar din 2000 până în prezent a fluctuat între 103 şi 105 tone.
În luna august, au fost înregistrate intrări la rezerva valutară de 1,119 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.
În aceeaşi preioadă, s-au consemnat ieşiri de la rezerva valutară de 1,25 miliarde euro reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.
Plăţile scadente în luna septembrie 2011 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 100,4 milioane euro.