- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (24.10.2013, 12:19)
- Valentina Postelnicu
Băsescu: E un decalaj puternic între sectorul privat, capabil să extindă reţelele 4G, şi administraţie
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că una dintre temele Consiliului European se referă la comunicaţiile în sistem 4G, o problemă cu care România se confruntă în acest sens fiind decalajul tot mai puternic între sectorul privat şi administraţie.
Urmărește
540 afișări
Băsescu: E un decalaj puternic între sectorul privat, capabil să extindă reţelele 4G, şi administraţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la plecarea spre Bruxelles, că reuniunea Consiliului European de joi şi vineri tratează câteva teme extrem de importante pentru România, şi anume dezvoltarea economiei digitale, promovarea inovării şi creşterea pieţei unice a serviciilor digitale.
Potrivit şefului statului, câteva elemente de mare interes se referă la extinderea reţelei de bandă largă, extindere care în România se află în plin proces.
"România are una dintre cele mai mari creşteri din Europa, dar, din păcate, nivelul este sub nivelul de acoperire pe care îl au statele dezvoltate", a mai spus Băsescu, precizând că, în media vechilor membri UE, banda largă acoperă aproximativ 75% -76% din utilizatori, pe când în România nivelul este de circa 46%, cu cea mai mare creştere din UE, în anul trecut, aproximativ 6% creştere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Traian Băsescu a mai spus că extrem de importantă va fi abordarea comunicaţiilor în sistem 4G, lucru care în România a început să se întâmple.
"În ceea ce priveşte agenda digitală, România are o mare problemă, decalajul tot mai puternic care se creează între sectorul privat, capabil să extindă reţelele 4G sau reţelele de bandă largă şi administraţie", a declarat şeful statului, arătând că faptul că nu se produce acea cuplare a capacităţii administraţiei de a valorifica extinderea reţelei de bandă largă este un lucru asupra căruia Guvernul trebuie să mediteze şi, mai mult decât atât, să acţioneze.
Potrivit şefului statului, serviciile digitalizate sunt mult mai puţine decât ce ar putea să ofere statul, precum servicii pentru populaţie, adeverinţe, cuplarea bazelor de date. "În momentul de faţă noi avem un foarte slab nivel al interconectării între bazele de date", a mai spus el.
Preşedintele Traian Băsescu a mai arătat că una dintre problemele sensibile, şi problemă politică de primă mărime, este reglementarea realizării pieţei unice digitale a Uniunii Europene, extrem de importantă pentru "compatibilizarea reţelelor statelor membre".
"În ceea ce ne priveşte, un element extrem de important va fi legat şi de securizarea datelor care circulă într-o reţea digitală europeană, cum se va realiza securizarea datelor", a mai afirmat şeful statului, menţionând că aceasta nu este o problemă pentru Consiliul European, ci pentru Consiliul Uniunii Europene.
Potrivit şefului statului, un al doilea subiect de pe agenda Consiliului se referă la situaţia economică şi socială din Uniunea Europeană, cu accent pe măsurile pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor, în cadrul căruia se va face o analiză a stadiului de pregătire pentru utilizarea finanţărilor care vor fi disponibile de la 1 ianuarie 2014.
El a mai arătat că România are trei regiuni introduse în acest program de stimulare a creării locurilor de muncă pentru tineri, regiunea Centru, regiunea Sud-Muntenia şi cea de Sud-Est.
Un alt subiect al Consiliului este legat de continuarea proceselor de reformă economică şi monetară. Astfel, vor fi în discuţie doi piloni, Tratatul Fiscal, în cadrul căruia statele vor trebui sa prezinte stadiul de ratificare a Tratatului şi paşii înainte pentru realizarea Uniunii bancare.
Şeful statului a menţionat că "un subiect delicat" va fi legat de "testul de stres" pe care băncile din zona euro trebuie să îl treacă, ca o precondiţie de intrare în funcţionare a Autorităţii de Supraveghere Bancară.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe