Băsescu: Este nevoie de responsabilitate în cheltuielile bugetare şi zero populism

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că Acordul cu FMI şi UE a ajutat România să restabilească echilibrele macroeconomice, care, cu ajutorul unui nou acord de precauţie, trebuie consolidate, afirmând că soluţia este "responsabilitate în cheltuielile bugetare şi zero populism".

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Este nevoie de responsabilitate în cheltuielile bugetare şi zero populism

Băsescu: Este nevoie de responsabilitate în cheltuielile bugetare şi zero populism (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Decizia noastră este să continuăm să rămânem în acord cu FMI şi cu UE. Actualul acord îl vom finaliza în aprilie 2011 şi vom continua să rămânem în acord cu FMI într-un acord de precauţie. Nu, categoric acordul cu FMI nu a adâncit criza, dimpotrivă", a declarat Traian Băsescu, într-o conferinţă de presă susţinută alături de omologul său ungar, Pal Schmitt.

El a fost întrebat dacă acordul cu FMI va duce la relansarea economiei româneşti sau va adânci criza economică.

"(Acordul - n.r.) ne-a ajutat să restabilim echilibrele macroeconomice, iar în perioada următoare intrăm într-un ciclu de consolidare a echilibrelor macroeconomice. În mod cert, în momentul de faţă, pe fondul acordului pe care l-am avut cu UE şi cu FMI, România a ieşit în afara riscului unui derapaj. Ceea ce ne rămâne de făcut în continuare este să consolidăm echilibrele macroeconomice deja regăsite, dar încă neconsolidate. Asta înseamnă în continuare responsabilitate în cheltuielile bugetare şi zero populism", a conchis şeful statului român.

O misiune a FMI vine miercuri la Bucureşti pentru evaluarea acordului în derulare şi începerea discuţiilor preliminare cu autorităţile române pentru încheierea unei noi înţelegeri, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, Tonny Lybek, reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Pro TV, că este un susţinător fără rezerve al unui nou acord cu FMI, care nu va viza împrumutarea unei sume anume, ci va constitui o linie de credit care va fi pusă la dispoziţie în cazul în care situaţia internaţională o va impune.

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat recent pentru MEDIAFAX că un nou acord de doi ani cu FMI, după finalizarea celui actual, va fi suficient pentru ca România să-şi consolideze poziţia şi să poată implementa propriile politici.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat în urmă cu aproape două săptămâni agenţiei MEDIAFAX că noul aranjament pe care autorităţile române îl vor încheia cu instituţia internţională va avea "cu siguranţă" o valoare mai mică decât împrumutul actual de 13 miliarde euro, iar banii vor putea fi atraşi de autorităţi doar dacă vor apărea probleme neprevăzute.

Boardul FMI a aprobat, la finele lunii septembrie, a cincea evaluare a acordului cu România, precum şi scrisoarea suplimentară, astfel că instituţia a eliberat cea de-a şasea tranşă din împrumut, de aproape 900 de milioane de euro.

România are un acord în derulare cu FMI, UE şi Banca Mondială în valoare de 20 de miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici