Băsescu, întrebat cum se obţine deficit zero: Reducând cheltuielile de funcţionare a statului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, răspunzând unei întrebări, că la deficit zero - situaţie în care statul nu trebuie să se împrumute - se ajunge reducând cheltuielile de funcţionare a statului, cu personalul în primul rând.

Urmărește
323 afișări
Imaginea articolului Băsescu, întrebat cum se obţine deficit zero: Reducând cheltuielile de funcţionare a statului

Băsescu, întrebat cum se obţine deficit zero: Reducând cheltuielile de funcţionare a statului (Imagine: Mediafax Foto)

Un moderator a spus că sunt mulţi cei care susţin că previziunea enunţată recent de şeful statului privind obiectivul de deficit zero în 2013 ne condamnă la subdezvoltare sau la o nouă îndatorare care nu va putea fi suportată. "Dacă ai deficit zero pentru ce să te mai împrumuţi? E zero, doamnă, asta înseamnă nimic. Deci şi pentru mine şi pentru dumneavoastră şi pentru telespectatori şi pentru cei care reclamă că asta înseamnă îndatorare mai mare: zero înseamnă nimic. Când ai deficit nimic nu trebuie să împrumuţi nimic", a replicat şeful statului.

Întrebat cum se poate ajunge în această situaţie, Băsescu a răspuns: "Reducându-ne cheltuielile de funcţionare a statului, cu personalul în primul rând".

"La începutul anului 2009 erau 1.450.000 de salariaţi. Acum sunt 1.250.000 şi trebuie să ajungem la 1.150.000 la sfârşitul anului 2012, adică să debirocratizăm fizic statul şi, ca efect al lipsei de purtători de hârtii prin ministere, agenţii, va trebui să simplificăm legislaţia", a adăugat preşedintele.

El a mai spus că România are de optat între riscurile unei austerităţi care nu stimulează creşterea şi o situaţie în care împrumuturile pentru acoperirea deficitului sunt foarte mari.

"Noi avem de optat între riscurile unei austerităţi care nu stimulează creşterea, ceea ce înseamnă un deficit mic, de 1,9%, sau un deficit de 3%, care e mai puţin riscant din punct de vedere al operării lui ca o frână pentru creşterea economică, dar preţurile la care ne împrumutăm pentru acoperirea deficitului sunt foarte mari. Între aceste două riscuri noi am preferat riscul cel mai mic, al unui deficit care să nu stimuleze creşterea economică, plecând de la realitatea că avem şi alte resurse de creştere", a spus Traian Băsescu.

El a adăugat că România va începe să-şi plătească din datorii în primul an cu excedent bugetar, adică 2014.

"Ştiţi când va începe România să plătească înapoi din datorii? În primul an în care avem excedent la buget. În 2014, din creştere economică. Ca să nu dramatizăm (...) Trimestrul III - creşterea va fi de peste 4% din PIB, din creşteri în construcţii (...) Pentru anul acesta creşterea prognozată pentru România este 1,1% pe tot anul. Am avut 1,7 în primul trimestru, am avut 1,4 în al doilea, avem 4,4 în al treilea şi să sperăm că vom avea 2,5 în al patrulea. Asta ne-ar permite să închidem anul cu o creştere economică de peste 2%. În practică, pentru că cifra asta şi cele din trimestrul I şi II nu sunt în teorie, sunt practice, în condiţiile în care am avut un consum scăzut. Avem creşterile aşa: construcţiile 7,2%, agricultura, creştere medie 25%, industria 5,5%, turismul, creştere 17%", a spus Băsescu.

El a precizat că este impresionat de creşterea din domeniul construcţiilor, care arată că Executivul s-a focusat pe investiţii, nu pe consum.

Băsescu s-a referit şi la creşterea din agricultură.

"Au fost doi Doamne-Doamne, unul a fost Cel de Sus şi altul a fost undeva pe la Guvernul României. Este primul an când subvenţiile s-au dat şi mai mari decât anul trecut şi s-au dat la timp. A fost o bună planificare, care nu văd de ce nu s-ar menţine şi la anul", a spus Traian Băsescu.

Preşedintele declara, recent, la o întâlnire cu oameni de afaceri germani, că obiectivul României este să aibă, în anul 2013, un deficit bugetar zero.

"În 2010, deficitul bugetar al bugetului de stat consolidat a fost 6,5 procente. Anul acesta, vom avea un deficit sub 4,4. Iar bugetul, deja trecut în primă citire prin Guvern, are un deficit pentru 2012 de 1,9 procente. Iar obiectivul nostru este să avem anul 2013 cu un deficit bugetar zero", a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului menţiona, în 25 octombrie, necesitatea revizuirii ţintei de deficit, apreciind că ar fi bine ca nivelul acestuia să fie "mult mai mic" de 3% şi că Guvernul trebuie să găsească soluţii de diminuare a nevoii de împrumut.

Deficitul bugetar în România a crescut constant în ultimii ani. Astfel, în 2006 deficitul a fost de -1,7% din PIB, în 2007 a fost de -2,6%, 2008 -5,7%, 2009 -8,5% şi 2010 -6,4%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici