Prima pagină » Economic » CE a averizat România pentru că ANRE nu a transmis de doi ani anumite informaţii

CE a averizat România pentru că ANRE nu a transmis de doi ani anumite informaţii

Avertizarea primită de România de la Comisia Europeană (CE) în privinţa sectorului energetic a fost cauzată de faptul că în ultimii doi ani Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu a transmis executivului UE informaţii complete privind o serie de reglementări.
CE a averizat România pentru că ANRE nu a transmis de doi ani anumite informaţii
26 iun. 2009, 12:30, Economic

"Avertizarea CE a apărut din cauză că nu s-au notificat CE aspecte legate de reglementarea consumatorilor non-casnici şi a capacităţilor de transport a energiei şi gazelor. Acest lucru se putea face, dar nu s-a făcut", declarat, vineri, în cadrul unui seminar pe teme energetice, preşdintele ANRE, Petru Lificiu.

El a adăugat că avertizarea CE nu a vizat doar România, ci mai multe state UE, iar pretenţia Comisiei pentru transparenţă este una normală.

"CE a observat că România, alături de alte state, nu a respectat anumite reguli. Ni se reproşează că reglementăm consumatorii non-casnici, dar România nu are accesibilitate la preţurile energiei ca în Uniune. Apoi, CE ne-a avertiza că nu suntem suficienţi de transparenţi în privinţa capacităţilor de transport a energiei şi gazelor", a spus Lificiu.

ANRE va transmite CE, în următoarele două luni, informaţii prin care va motiva existenţa tarifelor regelementate la energiei la consumatorii non-casnici, precum şi măsurile pentru a se conforma cerinţelor comunitare.

Vicepreşedintele ANRE Iulius Dan Plaveti a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că România îndeplineşte, "în principiu", toate condiţiile cerute de CE în privinţa pieţei de electricitate şi gaze, însă este posibil ca unele rapoarte transmise oficialilor europeni să nu fi fost întotdeauna complete.

CE a transmis României o scrisoare de somare pentru nerespectarea legislaţiei comunitare, prima etapă a procedurii de infringement, în domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, respectiv împiedicarea accesului consumatorilor la o piaţă energetică liberă şi competitivă.