Băsescu: Nu am ieşit din criză, am ieşit din zona de risc

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, la TVR, că România a ieşit din zona de risc, nu din criza economică, afirmând că se va încerca majorarea salariilor bugetarilor până la nivelul de dinainte de tăiere.

Urmărește
38 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu am ieşit din criză, am ieşit din zona de risc

Băsescu: Nu am ieşit din criză, am ieşit din zona de risc (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Nu am ieşit din criză, am ieşit din risc, din zona de risc, dar trebuie să consolidăm stabilitatea macroeconomică. Deci nu s-a terminat criza în România. Nu mai suntem în perioada în care să trebuiască să tăiem. Dimpotrivă, încet-încet, vom încerca să aducem veniturile bugetarilor la valorile dinaintre de tăieri, din momentul în care eram în plină criză. Dar nu va fi veselie. Depinde cum funcţionează economia. Totul e să stăm în aceste echilibre, altfel riscurile sunt majore, să nu mai plătim salarii, să nu mai plătim pensii", a declarat Traian Băsescu la TVR.

El a explicat că România nu refuzat ultima tranşă de FMI, ci nu s-a mai tras pentru că era destinată BNR, unde exista o rezervă suficientă pentru a putea gestiona chiar situaţii dificile de atac asupra leului, de atacuri speculative.

"În cazul în care va fi un atac masiv şi vom fi în situaţia de a reduce foarte mult rezerva valutară, imediat vom apela la această sumă pe care ne-o ţine la dispoziţie FMI", a adăugat şeful statului.

De asemenea, el a catalogat noul acord pe care România îl va încheia cu FMI, UE şi BM drept "acordul de prevenire a populismului".

"Nu ne-a obligat nimeni. Noi puteam să întrerupem acordul cu Fondul, puteam să nu avem un acord cu atâtea detalii sau cu atâtea domenii care trebuie reformate. Puteam să avem un acord mult mai simplu, pentru că nu cerem bani şi nu suntem în situaţia în care - dacă nu faci asta nu încasezi tranşa. Însă am dorit ca utilizând şi expertiza Fondului şi a UE să continuăm un proces de reformă", a afirmat Băsescu.

Preşedintele a declarat, duminică seară, că acordul cu FMI, UE şi BM s-a încheiat cu succes şi că s-au creat condiţii pentru a se trece la o creştere economică durabilă, deşi unele măsuri luate au fost extrem de dureroase pentru cea mai mare parte a populaţiei.

Traian Băsescu a declarat, tot atunci, că România nu va mai trage ultima tranşă de la FMI, de un miliard de euro, dată fiind evoluţia economică, precizând că va fi trasă doar tranşa de la UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici