Băsescu: Nu pot să nu observ coincidenţa, că am rămas fără o susţinere financiară a proiectelor cu bani europeni, că a trebuit să împrumutăm bani

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că nu poate să nu observe o "coincidenţă", "că am rămas fără o susţinere financiară a proiectelor cu bani europeni, că a trebuit să împrumutăm bani de la bănci cu dobânzi foarte mari".

Urmărește
1766 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu pot să nu observ coincidenţa, că am rămas fără o susţinere financiară a proiectelor cu bani europeni, că a trebuit să împrumutăm bani

Băsescu: Nu pot să nu observ coincidenţa, că am rămas fără o susţinere financiară a proiectelor cu bani europeni, că a trebuit să împrumutăm bani (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Şeful statului a declarat, înainte de plecarea spre Bruxelles, că unul dintre subiectele de discuţie la Consiliul European va fi legat de concentrarea eforturilor asupra politicilor care favorizează stabilitatea şi creşterea.

"Sigur, aici discutăm de mult. Va trebui să discutăm şi la acest Consiliu legat, spre exemplu, de dezvoltarea pieţei unice de energie, va trebui să discutăm despre dezvoltarea pieţei unice a forţei de muncă, despre creşterea ratelor de finanţare pe care UE le acordă statelor nou intrate în Uniunea Europeană şi, de ce nu, va trebui să discutăm despre simplificarea normelor legate de achiziţiile publice", a spus Băsescu.

"Aici vă pot spune o situaţie care afectează profund România. Am construit tot sistemul de utilizare a banilor europeni conform solicitărilor Comisiei Europene din 2007 şi până acum. În cursul lunii iunie s-a făcut un mic audit şi au venit exigenţe, altele, poate mai explicite, poate mai clare, în aşa fel încât să satisfacă exigenţele Comisiei Europene pentru continuarea finanţării. Întrebarea mea este de ce aceste lucruri nu au fost clar explicate de la bun început, iar Guvernul României a organizat nişte instituţii, care, anul acesta, în iunie abia, s-a constatat că trebuie îmbunătăţite. Nu pot să nu observ coincidenţa, că am rămas fără o susţinere financiară a proiectelor cu bani europeni, că a trebuit să împrumutăm bani de la bănci cu dobânzi foarte mari. Nu pot să nu observ această întâmplare", a spus Băsescu.

La Consiliul European va fi dezbătută şi consolidarea Mecanismului de protecţie a zonei euro.

"Aici sunt două coordonate. Primul şi cel mai disputat e legat de Fondul european de stabilitate financiară, iar marile discuţii sunt legate de contribuţie, de modul cum să se realizeze un potenţial de aproape 2000 de miliarde euro, pentru a fi o garanţie că există posibilitatea intervenţiei în situaţia în care un stat din zona euro va intra în dificultate. Al doilea aspect, legat de consolidarea mecanismelor de protecţie a zonei euro, care ne vizează şi pe noi, că am aderat la EuroPlus, e legat de Mecanismul european de stabilitate, despre care vă pot spune că a fost stabilit spre a fi creat încă din luna iunie, dar deocamdată nu s-a întâmplat nimic în UE. Vorbim de el, dar nici măcar nu e în stadiu incipient", a mai spus Băsescu.

El a precizat că Mecanismul european de stabilitate ar asigura respectarea unor reguli interne, o transparenţă, care nu ar mai crea distorsiuni majore în interiorul UE.

Totodată, el a spus că, la subiectul legat de consolidarea guvernanţei economice, ţara noastră va susţine o mai bună supraveghere a tuturor statelor.

"Vedem cât de grav ne afectează întâmăplări din zona euro. Nu am ajuns noi să dăm cu piatra în zona euro, dar, conjunctural, de această dată, deşi România a luat măsuri pe care românii le-au suportat extrem de greu în 2010, suntem în dificultate datorită unor state din zona euro", a explicat şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici