- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Nu se poate pune semnul egal între bugetul României şi bugetul Ungariei
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că "nu se poate pune semnul egal între bugetul României şi bugetul Ungariei", ţara vecină contractând credite pentru a construi, în parteneriat public-privat, autostrăzi, iar o parte din buget mergând spre rambursarea acestor credite.
Băsescu: Nu se poate pune semnul egal între bugetul României şi bugetul Ungariei (Imagine: Mediafax Foto)
"România nu este în situaţia în care ni se tot prezintă Ungaria", a spus Traian Băsescu, la şedinţa Comisiei prezidenţiale pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniul sănătăţii publice, explicând că ţara vecină a contractat credite comerciale pentru a construi, "în parteneriat public-privat, autostrăzi, în condiţii de rating C".
Şeful statului a explicat că "o parte din bugetul Ungariei se duce, în prezent, către rambursarea acestor credite", iar "România nu se află în această situaţie".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
"Nu se poate pune semnul egal între bugetul României şi bugetul Ungariei", a mai spus Băsescu.
Premierul ungar Ferenc Gyurcsany a prezentat jurnaliştilor români, la sfârşitul şedinţei comune de guvern româno-ungară, organizată, marţi, la Szeged, problemele înregistrate de Guvernul de la Budapesta după 2000-2002, când salariile medicilor şi profesorilor au fost majorate cu 50-70%, şi a atenţionat că astfel de măsuri impun mari costuri bugetare, care trebuie decontate ulterior.
La hotel, în faţa jurnaliştilor au sosit premierii Călin Popescu Tăriceanu şi Ferenc Gyurcsany, iar şeful Guvernului român l-a lăsat pe omologul său ungar să explice presei de la Bucureşti efectele pe care majorarea cu 50% a salariilor bugetarilor le-a avut asupra economiei Ungariei.
"Dacă mă întrebaţi cum a putut să se întâmple, răspunsul meu este foarte simplu: în 2000-2002, Guvernul a început să cheltuiască foarte mult şi salariile din sectorul public au început să crească foarte mult. Toată lumea a iubit asta, a fost un suport extrem după aceste măsuri, popularitatea guvernanţilor a crescut foarte mult, dar a trebuit să realizăm că, dacă cheltuieşti mult, mai devreme sau mai târziu vei achita nota de plată. Ca şi în alte ţări, unele partide au sugerat că nu este bine să creşti salariile la acest nivel, pentru că vom plăti tot mai mult pentru protecţia populaţiei, iar la sfârşitul zilei îşi dai seama că nu întăreşti poziţia statului", a spus Gyurcsany jurnaliştilor români.
El a arătat că autorităţile ungare sunt obligate în prezent să fie foarte atente la nivelul veniturilor colectate la buget şi să nu cheltuiască foarte mult, pentru a nu se confrunta cu mari probleme financiare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 10:40