Băsescu: Petrom este parte la ce se va întâmpla peste 5 ani în Marea Neagră. Transgaz, în aceeaşi ligă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că datorită realităţilor din Marea Neagră, vânzarea a 10% din Petrom nu a mai figurat în acordul cu FMI, compania urmând să fie parte la ce se va întâmpla peste cinci ani în forajul din aria marină, el adăugând că şi Transgaz a intrat în această "ligă".

Urmărește
762 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Petrom este parte la ce se va întâmpla peste 5 ani în Marea Neagră. Transgaz, în aceeaşi ligă

Băsescu: Petrom este parte la ce se va întâmpla peste 5 ani în Marea Neagră. Transgaz, în aceeaşi ligă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Transgaz a intrat în altă ligă în momentul de faţă după ce ştim despre Marea Neagră şi e de discutat dacă e oportun să vindem 15%, daca da - cui. Nu cumva ne-ar interesa să ne luăm parteneri dintre cei care vor exploata în Marea Neagră pentru a face investiţiile necesare să poată prelua excedentul de gaze care vor fi destinate vânzării?”, a spus Băsescu.

El a arătat, exemplificând, că nici Petrom nu a mai figurat, după eşecul din 2011, în acordul cu FMI pentru vânzarea a 10% datorită aceloraşi realităţi din Marea Neagră.

"Spre exemplu nu aţi mai văzut Petrom, după eşec, nu l-aţi mai văzut în acordul cu FMI pentru vânzarea a 10%. De ce? Din cauza aceloraşi realităţi din Marea Neagră. Petrom este parte la ce urmează să se întâmple peste vreo cinci ani în Marea Neagră", a spus Băsescu.

Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, filială a companiei americane Exxon Mobil, a început împreună cu OMV Petrom, în decembrie 2011, forajul într-un perimetru petrolier din Marea Neagră aflat în concesiunea companiei româneşti. La începutul anului, OMV Petrom şi Exxon Mobil au anunţat că au făcut o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

ExxonMobil Exploration and Production România pregăteşte pentru următorii doi ani investiţii de până la 1,23 miliarde de dolari în foraj petrolier şi lucrări adiacente în Marea Neagră.

La sfârşitul lunii octombrie, preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu directorul general executiv al OMV, el declarând atunci că, după ultimele evoluţii privind explorarea resurselor din Marea Neagră, a devenit de înţeles că România nu va mai vinde cei 10% din Petrom, fiind un noroc faptul că nu s-a reuşit vânzarea în 2011.

Extracţia de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârşitul deceniului, iar exploatarea zăcământului, estimată pentru o perioadă de 10 ani, ar putea asigura independenţa energetică a României în privinţa gazelor naturale.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI, în cadrul acordului de tip preventiv aflat în derulare, să vândă participaţii deţinute de stat la companii strategice din domeniile energiei şi transporturilor, inclusiv Transgaz (15%), Romgaz (10%), Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%), Oltchim (privatizare integrală), CFR Marfă (privatizare pachet majoritar), Tarom (20%), Electrica Furnizare şi cele trei companii de distribuţie ale Electrica (participaţii majoritare).

Guvernul şi Preşedinţia au o opinie comună privind vânzarea de acţiuni Transgaz (TGN), existând opţiunea de a vinde acum la un preţ mai slab sau de a nu vinde, pornind de la ideea că dezvoltarea sectorului energetic "în câţiva ani" va creşte valoarea participaţiilor statului, afirma, în urmă cu o săptămână, premierul Ponta.

"La Transgaz avem procedurile finalizate, dar ideea principală este de a şti dacă vindem la un preţ mai slab sau mai bine nu vindem, mai ales că e legat de toată evoluţia pieţei energiei în România în următorii ani. Veştile bune pe care le-am primit atât în ceea ce priveşte explorările făcute de Exxon şi OMV Petrom, cât şi celelalte concesiuni acordate ne fac să credem că într-o perioadă - nu vorbesc de o lună-două, vorbesc de câţiva ani - dezvoltarea sectorului energetic în România va creşte implicit toate participaţiile pe care Guvernul le are în acest moment", a adăugat Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici