Băsescu: Plata datoriilor statului către firme, esenţială pentru reluarea creşterii economice

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că a discutat cu Guvernul despre plata datoriilor statului către firme, menţionând că acesta este unul din factorii esenţiali pentru a încuraja companiile în procesul de reluare a creşterii economice.

Urmărește
30 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Plata datoriilor statului către firme, esenţială pentru reluarea creşterii economice

Băsescu: Plata datoriilor statului către firme, esenţială pentru reluarea creşterii economice (Imagine:Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Preşedintele a spus că a discutat cu Executivul despre plata datoriilor statului către companiile private, "esenţială pentru a încuraja firmele în procesul de reluare a creşterii economice".

El a menţionat că acest lucru este important, în contextul în care băncile nu mai creditează proiectele.

"Dacă măsurile pe care le-am precizat se iau, se crează resursă financiară pentru câteva priorităţi majore. Una şi cea mai importantă este plata datoriile pe care le are statul către firme", a spus Băsescu.

Preşedintele a spus că plata datoriilor statului către firme este esenţială pentru a încuraja firmele în procesul de reluare a creşterii economice, "pentru a le crea condiţiile acceptabile pentru reluarea activităţii".

"O altă plată care trebuie urgent făcută este cea care vizează plata datoriilor spitalelor", a spus Băsescu.

Şeful statului a adăugat că sumele eliberate după luarea acestor măsuri precum şi a celorlalte măsuri care vor fi stabilite de guvern în discuţiile cu FMI vor fi utilizate pentru a susţine proiectele cu finanţare europeană.

"Prioritatea este susţinerea proiectelor pentru IMM-uri. Sigur, aici sunt mai multe variante - cu bani în mod direct, cu garanţii guvernamentale. Dar ca să eliberezi garanţii guvernamentale, trebuie să ai resursă financiară pentru că în situaţia executării garanţiei, statul trebuie să plăteaască", a spus preşedintele.

El a spus că este atât de urgentă susţinerea proiectelor mici, până în 20-30 de milioane de euro, "pentru că s-a constatat că 90% dintre proiectele aprobate nu mai pot fi derulate pentru că băncile nu mai creditează componenta autohtonă pe care firma privată sau persoana fizică şi-a obţinut aprobarea proiectului trebuie să o pună alături de banii europeni".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici