- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Reacţia băncilor nu este mulţumitoare şi o consider incorectă
Preşedintele Băsescu a declarat, la TVR1, referindu-se la întâlnirea de miercuri cu reprezentanţii mediului bancar, că reacţia băncilor nu este mulţumitoare şi o consideră incorectă, menţionând că aşteaptă din partea acestora "dinamism şi curaj" şi că le reproşează în primul rând dobânzile mari.
Băsescu: Reacţia băncilor nu este mulţumitoare şi o consider incorectă
"Reacţia băncilor nu este mulţumitoare şi o consider incorectă. Eu le-am propus un parteneriat, iar astăzi am auzit numai plângeri ... ce să mai facă statul. Dar este timpul ca băncile din România să facă şi ele ceva pentru economia românească", a spus Băsescu, răspunzând unei întrebări.
El a menţionat că simpla menţinere a liniilor de credit este un efort, care este recunoscut şi este o respectare a înţelegerilor anterioare acordului cu FMI.
"Dar eu aştept de la bănci mai mult. Aştept dinamism şi curaj", a subliniat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
În opinia şefului statului, când economia creşte cu şase sau opt procente, "e uşor să fii bancher şi să treci la profituri sume uriaşe".
"Băncile adevărate şi bancherii adevăraţi ştiu să facă bani şi pentru ei şi pentru economie şi în perioadă de criză", a continuat el.
Preşedintele Băsescu a spus că reproşează băncilor, în primul rând, "dobânzile foarte mari".
"Au lichidităţi, sunt bani, nu înţeleg de ce mai menţin aceste dobânzi. Sigur, au nişte probleme din decembrie, ianuarie, februarie, când s-au repezit să-şi ia clienţii unii altora, ca într-un joc de-ăsta fără reguli şi atunci au oferit dobânzi foarte mari la depozite. Acum le este foarte greu să coboare aceste dobânzi, pentru că ei plătesc la depozitele pe care le au dobânzi mari, de 20%, de 18%, însă aceasta nu este vina economiei româneşti, este responsabilitatea lor şi trebuie să-şi asume şi răspunderea de a mai pierde din profit", a spus el.
El a afirmat totodată că nimeni nu poate impune băncilor o anumită conduită în ceea ce priveşte costul banilor.
"Ce mi se pare inadmisibil este că abordarea lor este risc zero", a arătat şeful statului.
"Dacă luăm programul de izolare termică, acolo cu 50% vine ministerul domnului Blaga, cu bani europeni, dar 50% trebuie asiguraţi de Primărie şi de persoana fizică ce beneficiază de acest pogram, ori să oferi credite cu 20% nu va lua nici Primăria, nu va lua acest credit nici persoana fizică", a mai spus el.
Întrebat ce pârghii ar avea pentru a convinge băncile, Băsescu a răspuns: "Nu am pârghii şi nimeni nu are. Băncile sunt libere să facă ce vor. Dar nici nu putea să nu aibă loc această discuţie, în care eu să-mi exprim punctul de vedere, că în propunerea pe care le-am făcut-o - parteneriat între stat şi sistemul bancar privat - noi ne-am respectat obligaţiile. Acest lucru l-am dat ca mesaj şi i-am rugat să analizeze posibilitatea să coboare dobânzile pentru a stimula investiţiile".
În opinia preşedintelui Băsescu, existând lichiditate, băncile sunt tentate să spună că vor să contribuie la construcţia de autostrăzi. "Răspunsul meu este simplu: da, contribuiţi, componenta autohtonă pentru construcţia de autostrăzi, la banii pe care ni-i dă UE, poate fi şi de la voi, dar să nu fie banii mai scumpi decât cei pe care ni-i oferă Banca Europeană de Investiţii", a spus el.
Şeful statului a menţionat că aşteaptă, totuşi, în zilele următoare, o reacţie pozitivă din partea băncilor.
El a adăugat că la întâlnirea de miercuri cu reprezentanţii băncilor nu a fost o reacţie. "Pur şi simplu au fost discuţii în care am înţeles că tot de la stat aşteptau mai mult", a afirmat el, fără a da detalii.
Băsescu a mai spus că nu a făcut niciun secret din a spune că este nemulţumit de comportamentul băncilor şi că acestea nu au respectat parteneriatul.
"Era un domn, mare bancher altfel, cetăţean român, care începuse să-mi facă socoteala câte datorii n-a plătit statul la firme (...). De fapt, bătea câmpii, că nu era vorba de banii pe care Guvernul trebuia să-i plătească, Guvernul a plătit, dar sunt administraţiile locale care sunt în mare dificultate din două motive, una şi cea mai importană că au foarte multe hotărâri judecătoreşti care i-au obligat să dea bani din urmă de pe la anul 2000, în buna înţelegere de către unii judecători a legislaţiei din România şi a discreţionarului. (...) Pe de altă parte, dacă economia nu este finanţată, domnii bancheri trebuie să ştie că nici nu vor fi bani să se plătească firmelor banii pe care Primăriile trebuie să-i plătească, pentru că din taxe se fac banii la Primărie, nu din altceva", a continuat el.
Traian Băsescu a spus că încă aşteaptă ca parteneriatul cu băncile să fie valabil.
"Pentru că Guvernul României poate încerca să se descurce şi fără să mizeze pe bănci", a adăugat el, nedorind să ofere alte detalii.
"N-aş vrea să intru în alte detalii, dar măcar să ştim dacă avem în sistemul bancar din România - acesta a fost mesajul meu astăzi - un partener sau nu. Nu putem fi parteneri doar atunci când vreţi să vă creşteţi lichidităţile", a spus Băsescu.
Pe de altă parte, preşedintele a afirmat că băncile-mamă au avut un comportament "foarte corect" faţă de sistemul bancar românesc, menţinând liniile de credit.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO