Băsescu: Redevenţele nu se pot modifica dar pot fi mărite alte taxe. E treaba Ministerului de Finanţe

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că redevenţele nu pot fi modificate, ele fiind calculate în funcţie de mărimea zăcământului şi după o metodologie extrem de complicată, dar a explicat că Ministerul de Finanţe ar fi putut modifica alte două taxe care expiră la 1 ianuarie 2015.

Urmărește
729 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Redevenţele nu se pot modifica dar pot fi mărite alte taxe. E treaba Ministerului de Finanţe

Băsescu: Redevenţele nu se pot modifica dar pot fi mărite alte taxe. E treaba Ministerului de Finanţe (Imagine: Shutterstock)

"Am înţeles că asta îl frământă pe domnul prim-ministru Victor Ponta, stabilitatea fiscală, să nu deranjeze prin modificarea redevenţelor companiile. Eu vreau să-l atenţionez că nu poate modifica redevenţele şi trebuie să înţeleagă foarte bine cum funcţionează aceste mecanisme. Redevenţele sunt stabilite de legea petrolului şi gazelor şi ele au nişte matrici de calcul, dar care pleacă, în principiu, de la mărimea zăcământului şi au valori între 3% din valoarea ţiţeiului sau a gazului extras până la 13,5%, repet, în funcţie de mărimea zăcământului, dar mai există în spate şi o metodologie extrem de complicată. Ca să modifici redevenţele, trebuie să te adresezi tuturor celor 44 de concesionari care sunt pe teritoriul României şi trebuie să obţii acordul tuturor", a declarat, joi, Traian Băsescu.

Şeful statului a mai spus că, pe de altă parte, Guvernul poate modifica alte două taxe.

"Mai sunt două taxe, una este suprataxa pentru gaze, generată de liberalizarea preţului la gaze pentru industrie şi a doua este taxa pentru resurse minerale. În mod normal aceste două taxe trebuie să dispară la 1 ianuarie 2015. Guvernul a explicat astăzi cum menţine redevenţele. Nu redevenţele le menţine, că astea sunt în lege, nu are cum să umble la ele fără acordul tuturor celor 44 de concesionari de perimetre. Dar poate umbla la aceste două taxe: suprataxa pentru gaze şi taxa pentru resurse minerale. Ele teoretic trebuie să dispară la 1 ianuarie. Guvernul le poate menţine numele şi să le mărească, pentru că taxele sunt problema Guvernului, se aplică tuturor, fără să fie nevoie să negocieze cu ei sau poate anula cele două taxe şi să instituie o altă taxă care să le înglobeze pe amândouă şi să mai pună şi ceva peste pentru a creşte veniturile bugetului", a explicat Băsescu.

Totodată, el a precizat că aceasta era treaba Ministerului de Finanţe.

"Ca să clarificăm şi cine trebuia să facă treaba asta - Ministerul de Finanţe. Este treaba Ministerului Finanţelor, pentru că el administrează Codul Fiscal, iar aceste taxe se găsesc în Codul Fiscal nu în acordurile de concesiune. Deci, taxele sunt o opţiune a unui stat, nu trebuie negociate cu nimeni, spre deosebire de redevenţe, care necesită discuţia cu toţi concesionarii", a spus Băsescu, subliniind că UE nu permite redevenţe diferite pentru concensionari diferiţi.

"Singura modalitate şi modalitatea corectă şi, mai ales, modalitatea la care se aştepta toată piaţa, toţi ştiau că de la 1 ianuarie 2015 se va introduce o altă taxă, simultan cu scoaterea celor două despre care v-am vorbit mai înainte. Premierul spunea astăzi «să dăm stabilitate». Nu! Aşa creează instabilitatea, pentru că toată piaţa a aşteptat să ştie care va fi taxa pe următorii zece ani, de la 1 ianuarie 2015. Or, acum se amână cu un an, iar planurile lor de afaceri nu vor putea fi făcute. Vor sta încă un an în aşteptare să vadă care vor fi aceste taxe care se adaugă la redevenţe şi împotriva cărora companiilor nu pot lucra, pentru că taxa exprimă voinţa statului", a afirmat Băsescu.

Preşedintele a precizat că Ministerul de Finanţe trebuia "să ia în mână Codul Fiscal şi să vadă ce face cu el în timp util". "Am văzut declaraţii de genul: «păi dacă introduceam o nouă taxă, dacă creşteam redevenţele la 3 decembrie» Dar cine te-a pus frate s-o faci la 3 decembrie? Se dezbate public de cel puţin un an de zile că la 31.12 expiră actualul sistem de taxe şi că trebuie înlocuit cu alte soluţii", a mai spus Traian Băsescu.

Sistemul de redevenţe pentru sectorul petrolier nu va mai fi modificat pentru anul viitor, ci menţinut cu aceleaşi taxe, urmând ca o nouă formulă să fie gândită ulterior, potrivit ministrului-delegat pentru Buget, Darius Vâlcov.

"Se va prelungi pentru anul viitor actualul sistem", a spus, miercuri, Darius Vâlcov.

Decizia Guvernului de a prelungi actualul sistem de redevenţe petroliere şi nu de a-l schimba pentru mai mulţi bani la buget este argumentată de premierul Ponta cu faptul că nu pot fi operate modificări "peste noapte".

"Se vorbeşte foarte mult de redevenţe pentru resursele naturale şi eu cred că România trebuie să aibă un sistem modern, european de redevenţe, dar cum ar fi să le adoptăm prin ordonanţă de urgenţă azi şi să se aplice de la 1 ianuarie ? Ce mare companie din energie care investeşte miliarde de euro va spune «Da, aţi discutat azi, pe 3 decembrie, aţi adoptat-o pe 7 decembrie şi pe 1 ianuarie mă puneţi să îmi fac tot planul de afaceri pe nişte reguli pe care le luaţi peste noapte»", a afirmat, miercuri, Ponta, invocând necesitatea de a fi asigurată predictibilitatea.

Aflat la Viena în ianuarie 2013, Ponta susţinea că Guvernul intenţionează să majoreze nivelul redevenţelor percepute producătorilor de petrol şi gaze mai devreme de anul 2015 şi că a discutat pe această temă cu cu managerul general al OMV, proprietarul companiei Petrom, iar ministrul delegat pentru Energie de atunci, Constantin Niţă, spunea că redevenţele vor ajunge la nivelul din Uniunea Europeană, "undeva la 20-30%, cel puţin".

La rândul său, preşedintele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM) anunţa că nivelul redevenţelor percepute de stat pentru producţia de petrol şi gaze nu va creşte spectaculos în noua legislaţie în domeniu, dar va fi diferenţiat în funcţie de tipul zăcământului din care sunt extrase hidrocarburile.

Ulterior, în vara aceluiaşi an, Ponta anunţa că Guvernul intenţionează să înfiinţeze un fond special în care să fie vărsate toate redevenţele încasate de stat pentru noile exploatări de surse energetice şi care să fie folosit pentru obiective decise politic, precum construcţia de autostrăzi sau informatizare.

Premierul a continuat şi ulterior să anunţe că Guvernul discută cu reprezentanţii companiilor petroliere despre un nou sistem de redevenţe "la media europeană, dar care să nu descurajeze investiţiile prin perceperea unor taxe prea mari", asigurând că proiectul va fi lansat în dezbatere la începutul anului 2015.

El preciza, în vara acestui an, că Guvernul lucrează împreună cu experţii Băncii Mondiale la un sistem de redevenţe diferenţiat privind exploatările terestre şi cele maritime şi explica faptul că noua lege a redevenţelor va fi aplicabilă oricăror noi contracte de concesiune.

În ceea ce îl priveşte, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, afirma că, dacă va fi întrebat, va comunica ANRM şi Ministerului Finanţelor să ia o decizie privind noile redevenţe la petrol şi gaze "după alegerile prezidenţiale".

Pe tema redevenţelor, Ponta a avut numeroase discuţii, inclusiv în Statele Unite, la Houston, cu reprezentanţii companiilor ExxonMobil şi Halliburton, din sectorul petrolier.

Bugetul de stat încasează anual redevenţe miniere şi petroliere care se cifrează în jurul sumei de un miliard de lei.

Principalele companii din sectorul petrolului şi gazelor din România sunt OMV Petrom, Rompetrol (deţinută de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) şi Romgaz Mediaş.

Producţia de gaze este asigurată în proporţii aproape egale de Romgaz şi OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage ţiţei, având acest drept prin contractul de privatizare către grupul austriac OMV, în 2004.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici