Băsescu: Reiterăm apelul pentru o abordare unitară a necesităţii accelerării proiectului Nabucco

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Constanţa, că România susţine dezvoltarea surselor alternative de energie şi promovează diversificarea rutelor de transport energetic şi a făcut un apel pentru accelerarea proiectului Nabucco.

Urmărește
40 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Reiterăm apelul pentru o abordare unitară a necesităţii accelerării proiectului Nabucco

Băsescu: Reiterăm apelul pentru o abordare unitară a necesităţii accelerării proiectului Nabucco (Imagine: Mediafax Foto)

Traian Băsescu a participat, la Constanţa, la Conferinţa reprezentanţilor birourilor regionale ale Fundaţiei "Konrad Adenauer", cu tema "Securitate sporită în zona Mării Negre - posibilităţi, iniţiative şi instrumente".

"Reiterăm apelul adresat statelor membre pentru o abordare unitară a necesităţii accelerării proiectului Nabucco. Comisia Europeană, alături de statele membre UE parteneri ai Nabucco, trebuie să facă un efort suplimentar pentru a asigura depăşirea obstacolelor atât de natură politică, cât şi tehnică, inclusiv prin semnarea, cât mai rapidă, a Acordului Interguvernamental, asigurarea unor parteneriate reale contractuale cu furnizorii din Caucaz şi din Asia Centrală. De asemenea, apreciem că pentru securizarea tranzitului de energie dinspre Asia Centrală şi Caucaz spre UE este necesară activizarea proiectelor europene Inogate şi Traceca", a declarat preşedintele Băsescu.

El a spus că viziunea României în proiectul Nabucco pleacă de la realitatea că orice stat european intră în dificultate, prin efect şi că România va fi în dificultate.

"Deci dincolo de abordarea de solidaritate cu statele Uniunii Europene, există şi realitatea că orice dezechilibru apare într-un stat european el se transferă automat către toate statele Uniunii Europene", a afirmat preşedintele României.

El a mai spus că trebuie susţinută, fără rezerve, nevoia de diversificare a surselor de aprovizionare cu energie, pentru a putea stimula crearea unei pieţe de energie pe piaţa europeană şi pentru a împiedica tentativele de utilizare a energiei ca instrument politic, care să influenţeze decizia politică la nivel naţional sau la nivelul Uniunii Europene.

În opinia preşedintelui, crearea de alternative, crearea unei pieţe a energiei este fundamentală pentru diminuarea dependenţei pieţei energetice a Uniunii Europene de un singur furnizor.

"De aceea, soluţiile adoptate la Summit-ul NATO de la Bucureşti, prin care organizaţia îşi asumă responsabilităţi de securizare a infrastructurilor energetice, mi se par extrem de importante. Fie că vorbim de sistemul de conducte, transport de gaze şi ţiţei, fie că vorbim despre sistemul de transport de energie electrică, fie că vorbim de securitatea centralelor electrice, fie că vorbim de securitatea rutelor de transport maritim pe care se aprovizionează statele NATO şi ale Uniunii Europene cu energie, angajamentul NATO de protejare a infrastructurilor de transport energetic este un element fundamental, având în vedere riscul de atacuri teroriste asupra infrastructurilor energetice", a afirmat preşedintele.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici