Băsescu: România nu are o problemă în a achita 20 de miliarde de euro în cinci ani

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Iaşi, că România nu are o problema în a achita 20 de miliarde de euro în cinci ani şi că un împrumut mai mare ar fi fost o povară grea pentru populaţie.

Urmărește
68 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România nu are o problemă în a achita 20 de miliarde de euro în cinci ani

Băsescu: România nu are o problemă în a achita 20 de miliarde de euro în cinci ani (Imagine: Mediafax Foto)

Traian Băsescu a afirmat, la o întâlnire desfăşurată la sediul Prefecturii Iaşi cu preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, cu primari PDL din judeţ, cu directori de deconcentrate şi reprezentanţi ai mediului academic, că în trimestrul al doilea al anului 2010 România va resimţi o reluare a creşterii economice.

"România nu are o problemă în a plăti 20 miliarde euro în cinci ani, dar România ar fi avut o problemă dacă se mergea pe ideea «lasă să împrumutăm şi să continuăm să creştem în mod fals nivelul de trai al populaţiei». Puteam să împrumutăm 100 de miliarde, care ar fi fost o povară grea pentru populaţie în următoarea perioadă. Cel mai grav lucru ar fi fost, dacă am fi angajat un împrumut mai mare, că nu am fi putut valorifica momentul reluării creşterii economice, care va fi în cursul anului viitor, undeva în trimestrul al doilea", a declarat preşedintele Băsescu.

Şeful statului a spus că România nu are o economie de tip locomotivă şi că din acest motiv şi-a propus să limiteze pe cât posibil efectele crizei economice.

"România are o economie dependentă de ce se întâmplă pe pieţele din Germania, Franţa, Marea Britanie, Spania şi Italia. Toate aceste ţări sunt în criză economică cu o puternică contracţie. Aici este cheia problemei, pentru că reducerea masivă a exporturilor către aceste pieţe a generat, în România, reducerea de producţie şi şomaj", a afirmat Traian Băsescu.

El a spus, totodată, că programul anticriză al ţării este legat de împrumutul de la FMI şi Uniunea Europeană.

"Sunt doi piloni importanţi - finanţarea rezervei BNR, pentru menţinerea cursului valutar la o rată acceptabilă şi acoperirea deficitului bugetar, pentru continuarea investiţiilor şi plata salariilor. Programe de tipul Prima Casă, Primul Siloz sau Rabla sunt programe secundare în raport cu cei doi piloni importanţi. Timp de un an de zile s-a reuşit un echilibru. Dacă am fi fost în situaţia de a nu finanţa bugetul de stat, trebuia să se treacă la disponibilizări masive în sectorul bugetar. Cred că acest echilibru s-a realizat, până în prezent prin programul anti-criză românesc", a adăugat Traian Băsescu.

La ora transmiterii acestei ştiri, Traian Băsescu are o întâlnire cu membri ai societăţii civile din Iaşi, reuniunea fiind organizată de filiala ieşeană a Grupului pentru Dialog Social. Duminică, în jurul prânzului, în Piaţa Unirii din Iaşi este programat un miting de susţinere a candidaturii lui Traian Băsescu la Preşedinţie, liderii PDL estimând că numărul participanţilor va depăşi 20.000.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici