- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.09.2014, 10:22)
- Valentina Postelnicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: România riscă să reintre într-o perioadă de criză economică
Preşedintele Traian Băsescu a avertizat, marţi, că România riscă să reintre într-o perioadă de criză economică, în lipsa predictibilităţii fiscale, dând ca exemplu introducerea unor taxe care ”au bulversat mediul de afaceri”.
Urmărește
875 afișări
Traian Băsescu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
”Am văzut, anul acesta, o serie întreagă de introduceri de taxe care au bulversat, pur şi simplu, mediul de afaceri. O astfel de barieră face ca investitorii să facă un pas înapoi, iar scăderea investiţiilor străine directe în acest an este o probă, pe primele şapte luni s-a înregistrat o scădere de 13,8% a investiţiilor străine directe. Dacă adăugăm la faptul că Guvernul însuşi, într-o politică de stimulare a consumului, a utilizat cu 30% mai puţini bani pentru investiţii din bugetul de stat, îndreptându-i către asistenţă socială, realizăm că, pe acest drum, România riscă să reintre într-o perioadă de criză economică”, a afirmat Băsescu, la Forumul Forbes "Reluarea creşterii economice sustenabile în pieţele emergente”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
În opinia preşedintelui, este important ca în 2015 investitorilor să li se transmită un semnal extrem de direct legat de predictibilitea fiscalităţii în România.
Traian Băsescu a spus că a analizat diversele modalităţi de a ieşi din criză ale statelor din UE, precum Grecia, Spania, Portugalia, Italia, Franţa, şi a precizat că ”nu au avut succes acele procese de reformă care s-au aşezat sub emblema amânărilor şi a paşilor mărunţi”.
”Acele state care au prelungit momentul luării unor măsuri severe pentru restabilitatea echilibrelor macroeconomice continuă să fie în criză, nu s-au putut relansa economic şi nu şi-au rezolvat problema datoriilor şi acum cer derogări la Comisia Europeană, de la Tratatul Fiscal, de la criteriile de la Maastricht”, a afirmat şeful statului, adăugând că aceste state nu se pot relansa economic, iar prin amânările cerute nu fac decât să îşi agraveze situaţia pe termen mediu.
Traian Băsescu a mai afirmat că ”există alternativa nerespectării obligaţiilor, pentru că sunt politicieni care spun că Tratatul Fiscal n-ar trebui respectat şi obligaţiile pe care ni le-am asumat în relaţia cu CE ar trebui renegociate”, dar acest lucru ”înseamnă întârzieri în consolidarea fiscală şi risc major".
Potrivit lui Traian Băsescu, ”dacă România a fost una dintre ţările care au asumat soluţiile rapide, şi ele s-au şi manifestat ca atare, prin restabilirea echilibrelor macroeconomice şi reintrarea în deficitele bugetare, şi în mod spectaculos, atingerea celor cinci criterii de la Maastricht, asta nu înseamnă că România nu are probleme”.
Şeful statului a menţionat că ţara noastră are ”o zonă de risc care se află în proprietatea statului”.
”Mai avem şi alte zone de risc în economia noastră. Poate nu e corect să le spun zone de risc, ci bariere în creşterea numărului de locuri de muncă şi în relansarea economică”, a spus şeful statului, dând ca exemplu ”infrastructura precară”, care s-ar fi putut afla în cu totul altă situaţie dacă fondurile de coeziune ar fi fost utilizate.
”Construcţia de autostrăzi, le construim prea încet şi uneori prea scump, ca şi la căi ferate, de altfel”, a precizat Traian Băsescu.
Potrivit preşedintelui, o altă barieră care poate fi înlăturată pentru că ”stă în mâna Guvernului” este educaţia: ”Sistemul de educaţie românesc este prea puţin profilat pe economia românească, nu dă economiei calificările de care are nevoie, ceea ce face viaţa grea pentru investitori, pentru că trebuie să introducă forţa de lucru în cursuri de calificare”.
”O altă barieră este sistemul de sănătate. Există un proces de depreciere a stării de sănătate a românilor. Asta înseamnă că trebuie intervenit pentru achiziţie de tehnologie modernă în spitalele româneşti, şi nu aş putea spune că acest proces nu se întâmplă, dar el trebuie accelerat”, a mai menţionat Traian Băsescu, adăugând că este necesară şi specializarea cadrelor medicale care să lucreze cu astfel de echipamente.
Citește pe alephnews.ro: Guvernul Ciolacu 2 e învestit oficial, dar cu provocări majore înainte. Când încep miniștrii munca
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe