- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Serbia şi R. Moldova să fie interconectate la piaţa unică a energiei din UE
Preşedintele Traian Băsescu a pledat, vineri, la Consiliul European, ca ţări non-UE precum Serbia şi Republica Moldova să fie interconectate la piaţa unică a energiei din Uniunea Europeană, care ar urma să fie construită până în 2014, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei remis sâmbătă dimineaţă.
Băsescu: Serbia şi R. Moldova să fie interconectate la piaţa unică a energiei din UE (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
"Consiliul are o concluzie destinată formării pieţei unice a energiei în Uniunea Europeană. Ceea ce înseamnă că până în 2014 toate reglementările legate de piaţa unică a energiei trebuie să fie în vigoare, iar până în 2015 nu trebuie să existe pe teritoriul Uniunii Europene nicio insulă energetică, adică nicio zonă a Uniunii care să fie izolată. Piaţa unică a energiei se referă la piaţa gazelor şi la piaţa energiei electrice. Din acest punct de vedere este interesant că se are în atenţie şi interconectarea cu ţări care nu sunt în mod necesar în Uniunea Europeană, ca spre exemplu Serbia şi Republica Moldova, susţinerea noastră este pentru cele două ţări, urmează să vedem în bugetul Uniunii cum vom putea interconecta şi cele două ţări", a declarat Traian Băsescu după reuniunea Consiliului European.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
El a adăugat că, fie că este vorba de piaţa energiei electrice sau de piaţa gazelor, unificarea pieţei şi interconectarea tuturor statelor membre ale Uniunii Europene nu au ca rezultat decât faptul că se diminuează în mod major riscul ca o ţară sau alta să rămână neaprovizionate.
"Acest obiectiv va permite, de exemplu României, să-şi suplimenteze necesarul de gaze fie de la Gazprom, fie gaze extrase în Marea Nordului sau oriunde în altă parte sau gaze lichefiate, care sunt delichefiate pe urmă în porturile Uniunii Europene, venite din Algeria sau de oriunde. Deci este, cred eu, una din cele mai importante decizii care vizează securitatea energetică. Repet, este vorba şi de unificarea pieţei gazelor şi de piaţa energiei electrice", a mai spus şeful statului.
Totodată, Traian Băsescu a mai afirmat că România a pledat, în intervenţia sa, pentru ca în politica de realizare a preţurilor pieţei la nivelul Uniunii Europene să se ţină cont de persoanele vulnerabile.
"Spre exemplu, a fost intervenţia noastră legată de nevoia de a se ţine cont de persoanele vulnerabile, atunci când se vorbeşte de unificarea pieţei nu se vorbeşte numai de simpla interconectare a sistemelor de gaze, ci şi de unificarea preţurilor. Şi aici a fost intervenţia noastră ca în politica de realizare a preţurilor pieţei la nivelul Uniunii Europene să se ţină cont de persoanele vulnerabile. Deci va trebui găsită o formulă ori de subvenţionare, ori de alocare la un preţ suportabil pentru orice persoană", a precizat Traian Băsescu.
De asemenea, preşedintele Băsescu a precizat că au fost ample discuţii în Consiliu pe tema guvernanţei economice.
"S-a adoptat un document premergător deciziei care urmează să se ia în luna martie. El are ca obiectiv în primul rând consolidarea fiscală, financiară a zonei euro pentru că vulnerabilităţile mari sunt acolo, şi implicaţiile foarte mari sunt tot acolo. Vă pot spune de exemplu că în interiorul acestei politici unice se abordează inclusiv problema unei vârste unice de pensionare, a unui sistem de taxe şi impozite unic, deci o paletă extrem de largă şi dificil de pus în operă pentru satisfacerea tuturor exigenţelor statelor membre ale zonei euro. La definitivarea documentelor pot participa şi statele care nu sunt în zona euro pentru că sunt viitori membri ai zonei euro şi îi afectează. Iar ce se întâmplă în zona euro, oricum, are un impact deosebit şi în statele non-euro - dacă luăm numai România, care îşi raportează moneda naţională în primul rând la euro", a spus şeful statului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO