Dacă Congresul nu va vota majorarea plafonului datoriei publice de la nivelul actual de 14.300 de miliarde de dolari (exact cât valoarea PIB), atunci banca centrală a SUA, Fed, va începe să plătească mai întâi datoriile statului către investitori, fiind astfel posibil ca statul american să fie în imposibilitatea de a plăti pensiile şi salariile, de exemplu.
Miercuri seară a avut loc o nouă întâlnire între democraţi şi republicani privind majorarea plafonului de îndatorare, întâlnire la care a participat, de data aceasta, şi preşedintele SUA, Barack Obama.
Unul dintre liderii republicanilor, Eric Cantor, a declarat la finalul întâlnirii că Obama, după ce a văzut că discuţiile nu au o finalitate concretă, s-a ridicat brusc de la masa negocierilor şi a ieşit din sală spunând că „nici un preşedinte, nici Ronald Reagan, nu ar participa la astfel de negocieri”, conform Politico.
Democraţii au însă o altă variantă. Un consilier al partidului de la guvernare a declarat că ieşirea preşedintelui Obama din sală nu a fost una furtunoasă sau în semn de frondă. „Cantor l-a întrerupt în mod nepoliticos de trei ori pentru a promova soluţia unei ridicări temporare, pe termen scurt, a plafonului datoriei publice în timp ce preşedintele se pregătea să pună punct întâlnirii”, a declarat el, conform aceleiaşi surse.
Citeşte mai multe despre importanţa datei de 2 august pentru economia mondială pe www.gandul.info.