- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.05.2012, 13:55)
- Marius Fratila ,
Băsescu: Susţinem găsirea de soluţii pentru ca Grecia să rămână în eurozonă
Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, că România va susţine, la reuniunea informală a Consiliului European, găsirea de soluţii pentru ca Grecia să rămână în eurozonă, precizând că aceasta este în interesul tuturor statelor Uniunii Europene.
Urmărește
225 afișări
Băsescu: Susţinem găsirea de soluţii pentru ca Grecia să rămână în eurozonă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Şi Grecia va fi cu siguranţă un subiect. Vă pot spune fără niciun fel de rezerve că susţinem găsirea de soluţii pentru ca Grecia să rămână în eurozonă. Este nu numai în interesul nostru, ci în interesul tuturor statelor Uniunii Europene", a spus Băsescu, în declaraţia de presă făcută înainte de plecarea la Bruxelles.
Preşedintele participă, miercuri, la Bruxelles, la summit-ul PPE şi la reuniunea informală a Consiliului European.
El este însoţit de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, de secretarul de stat în MAE Luminiţa Odobescu şi de consilierii Bogdan Drăgoi şi Bogdan Mănoiu din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu FMI: Vom prioritiza proiectele publice
-
Ţările NATO şi-au crescut cheltuielile militare. Ameninţările Rusiei şi întoarcerea lui Donald Trump au făcut ca Europa şi Canada să-şi majoreze cheltuielile pentru apărare cu 20% în 2024
-
Criza de la Şantierul Naval Mangalia. BNS: DAMEN renunţă la acţiuni, statul român are drept de preempţiune
Băncile greceşti au nevoie de infuzii de capital pentru a putea recâştiga accesul la operaţiunile de finanţare ale Băncii Centrale Europene (BCE), care a oprit săptămâna trecută tranzacţiile cu unele instituţii de credit elene pentru că nu au suficient capital pentru a fi considerate solvabile.
Citeşte şi:
Grecia a aprobat recapitalizarea băncilor cu 18 miliarde euro. Banii ar putea fi distribuiţi astăzi
Pierderile uriaşe înregistrate în martie, în urma acordului de restructurare parţială a datoriilor Greciei, au epuizat aproape în totalitate capitalul băncilor elene, iar autorităţile se grăbesc să finalizeze recapitalizarea, prin fondul grec de stabilitate bancară, instituţie punte care ar trebui să ajute instituţiile de credit să supravieţuiască crizei.
Fondul Elen de Stabilitate financiară a anunţat că a aprobat distribuirea fondurilor, care vor lua forma unor titluri emise de Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF).
Recapitalizarea băncilor elene este o porţiune vitală a acordului de finanţare externă de 130 miliarde euro încheiat de Grecia în martie cu UE şi FMI pentru a evita falimentul.
Implementarea acordului este însă pusă sub semnul întrebării de rezultatul neconcludent al alegerilor din 6 mai, care nu au dat o coaliţie de guvernare.
Citeşte şi:
Financial Times: Un program secret al BCE susţine băncile din Grecia cu lichidităţi de urgenţă
Detaliile planului de recapitalizare de 50 miliarde euro pentru băncile elene nu au fost încă stabilite, din cauza impasului politic. Astfel, autorităţile trebuie să găsească o soluţie temporară pentru a menţine pe linia de plutire cele mai mari patru bănci din ţară până la formarea unui nou guvern cu majoritate parlamentară, capabil să finalizeze procesul.
Grecia a convocat un nou scrutin pentru 17 iunie, iar sondajele indică câştiguri importante pentru partidele care se opun măsurilor de austeritate din acordul cu UE şi FMI. În acest context, liderii europeni sunt alarmaţi că Grecia se îndreaptă către faliment şi colaps economic, ieşirea ţării din zona euro fiind o posibilitate reală.
Grecii retrag încă de anul trecut banii din bănci, iar trendul s-a accentuat semnificativ după alegerile din 6 mai.
Băncile elene controlează aproximativ 17% din activele sistemului bancar din România. Pe piaţa românească sunt prezente, pe lângă cele mai mari patru instituţii de credit din Grecia, şi subsidiarele locale ale Emporiki Bank (controlată de grupul francez Credit Agricole) şi ATEBank.
Citește pe www.zf.ro: BREAKING. Ionuţ Dumitru, profesor ASE: România a depăşit Polonia la PIB per capita şi este peste Ungaria, Croaţia sau Grecia
Citește pe www.zf.ro: Cum alegem zona unde cumpărăm o locuinţă şi ce facilităţi importante trebuie să existe în proximitate
Citește și: Grecia a aprobat recapitalizarea băncilor cu 18 miliarde euro. Banii ar putea fi distribuiţi astăzi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Taxă de la 740 de lei pentru această categorie de șoferi! Inspecția RAR, polița RCA și ITP sunt obligatorii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe